Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883690" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883690 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselinmléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendui vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of breed and individuality on milk fat composition.

  • Popis výsledku anglicky

    Fatty acids are essential in terms of human nutrition. Especially representation of unsaturated fatty acids and CLA (conjugated linoleic acid) is important for possible consumer health benefits. Beside the dairy cow nutrition also genetical (breed) impacts are asserted on fatty acid profile of milk fat. In comparison of two breed groups of individual milk samples (Czech Fleckvieh, n = 78; Holstein, n = 86) the differences in representation of lauric (C12:0; 4.69 } 4.42%) and palmitic acid (C16:0; 32.75{ 34.1%; P{0.05) were stated. The differences in C18 acids were not found. There was found interesting difference (near statistical significance) for representation of healthy desirable CLA (0.42 } 0.38%). In some of our previous results this differencewas also higher in the same trend. The mentioned dependencies show that selection use for desirable changes of fatty acid profile of milk fat should be possible.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.

  • ISBN

    978-80-7375-613-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    102-105

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    29.2.2012

  • Datum konání akce

    29. 2. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku