Potenciální zdravotní rizika konzumace mléka a mléčných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883776" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883776 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potenciální zdravotní rizika konzumace mléka a mléčných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Souhrnná publikace o jakosti kravského mléka je pojata z pohledu vývoje produkce a spotřeby mléka, ale také z pohledu kontrolovaných jakostních ukazatelů mléka, které vyjadřují výslednou kvalitu a zdravotní nezávadnost mléka (složení mléka, celkový početmikroorganismů, počet somatických buněk, rezidua inhibičních látek, bod mrznutí, smyslové, technologické a jiné vlastnosti). Tato kapitola (7 Potenciální zdravotní rizika konzumace mléka a mléčných výrobků) je zaměřena na rizika onemocnění z potravin, zejména z mléka a mléčných produktů. Pojednává o chorobách historicky významných (brucelóza, tuberkulóza), významných původcích onemocnění z mléka (např. Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes aj.) a vzácných původcích (např. virus slintavky a kulhavky aj.).
Název v anglickém jazyce
Potential health risks of consuming milk and milk products
Popis výsledku anglicky
The quality of cow's raw milk (milk composition, total bacteria counts, food-borne pathogens, somatic cell count, residues of inhibitory substances, freezing point, sensory, technological and other properties) is discussed. Knowledge of milk quality indicators and factors that affect them, are important for final quality and safety of milk. This chapter (7 Potential health risks of consuming milk and milk products) is focused on foodborne diseases risk, particularly caused by milk and milk products. Itdeals with historically important diseases (brucellosis, tuberculosis), important agents of foodborne diseases from milk (e.g. Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes) and rare agents (such as foot and mouth disease virus).
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mléko: produkce a kvalita
ISBN
978-80-7394-383-7
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
204-220
Počet stran knihy
240
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—