Elektrolyticky upravená voda a možnosti jejího využití v živočišné výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884264" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884264 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Elektrolyticky upravená voda a možnosti jejího využití v živočišné výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem zkoumání bylo zjistit, zda elektrolyticky upravená voda, používaná k desinfekci chovných hal a k napájení kuřat, má vliv na vybrané ukazatele kvality masa. Systém výroba elektrolyticky upravené vody je v České republice patentován. Pokusy probíhaly ve dvou chovných halách kuřat stejného plemene, v jednom objektu byla k napájení používána pitná voda bez dalších přísad, druhý objekt byl zásobován vodou ze systému Envirolyte, který produkuje biocidní roztok použitím pitné vody s přídavkem NaCl. Po porážce kuřat byly odebrány vzorky z jednotlivých hal, na kterých byly provedeny rozbory. Ze sledovaných ukazatelů byl nejvýznamější zjištěný rozdíl ve ztrátě vody odkapem, což by mohlo nasvědčovat možnému rozvoji vady masa PSE. Barva masa ani hodnotypH toto nepotvrdily.
Název v anglickém jazyce
Electrolyzed water and possibilities of its using in animal production
Popis výsledku anglicky
The aim of the research was to find out whether electrolyzed water could be used for disinfect breeding halls and to water animals and its influence on selected indicators of the meat quality. The production system of electrolyzed water has been patentedin the Czech Republic. The experiments were done in two breeding halls of chickens of the same breed; potable water without any additives was used for watering in one house, the other house was supplied with the Envirolyte water, that produce biocide solution using potable water with added NaCl. After the chickens were slaughtered, samples of the chickens of the individual halls were taken and analysed. As regards the indicators observed, the most significant difference was determined for water loss through dripping, which might suggest an eventual development of PSE meat. However, the colour of the meat and its pH values did not confirm this.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2012
ISBN
978-80-7403-104-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
121-123
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 12. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—