Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884434" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884434 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Antimikrobiální proteiny a peptidy kulturního bramboru (Solanum tuberosum L.) byly dosud detegovány ve většině částí rostlinného těla, ale nejčastěji jsou izolovány z hlíz a listů. Jedná se o heterogenní skupinu proteinů, kterou lze klasifikovat dle společných biochemických vlastností do čtyř skupin. První skupinou je komplex patatinových proteinů, u nichž byla dosud popsána schopnost inhibice klíčení spor patogena P. infestans. Druhou skupinou jsou inhibitory proteas, a to zejména inhibitory proteas Kunitzova typu, u kterých byla popsána různorodá antifungální i antibakteriální aktivita. Třetí skupinou jsou tzv. bramborové defensiny, jejichž společným znakem je struktura malých peptidů bohatých na cystein. A konečně poslední skupina zahrnuje proteinyvykazující antimikrobiální aktivitu, které nelze přiřadit k žádné z předchozích skupin, ať již z důvodu neexistence podobnosti či nedostatečnému množství informací o těchto proteinech. Jedná se např. o AP1 protein izolovaný z listů nebo v
Název v anglickém jazyce
Characteristics of potato antimicrobial proteins and peptides and their application potential
Popis výsledku anglicky
The review is focused on antimicrobial proteins and peptides isolated from cultivated potatoes (Solanum tuberosum L.). The heterogenous group of specific proteins can be divided into four classes. The first is formed by patatin proteins which inhibit zoospore germination of the potato key pathogen Phytophtora infestans. The second class involves protease inhibitors mainly of the Kunitz type, which exhibit a wide range of antifungal and antibacterial activities. The third class contains potato defensins,small cysteine-rich peptides that are active against pathogens such as Pseudomonas solanacearum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus and Pseudomonas syringe pv. syringe. The fourth class includes the antibacterial proteins that could not be classified into any of the mentioned classes. The AP1 protein isolated from potato leaves or perspective aspartic proteases isolated from both potato tubers and leaves belong to this class. The application potentials of potato antimicrobial
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
106
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
365-372
Kód UT WoS článku
000304492900004
EID výsledku v databázi Scopus
—