Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884434" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884434 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antimikrobiální proteiny a peptidy kulturního bramboru (Solanum tuberosum L.) byly dosud detegovány ve většině částí rostlinného těla, ale nejčastěji jsou izolovány z hlíz a listů. Jedná se o heterogenní skupinu proteinů, kterou lze klasifikovat dle společných biochemických vlastností do čtyř skupin. První skupinou je komplex patatinových proteinů, u nichž byla dosud popsána schopnost inhibice klíčení spor patogena P. infestans. Druhou skupinou jsou inhibitory proteas, a to zejména inhibitory proteas Kunitzova typu, u kterých byla popsána různorodá antifungální i antibakteriální aktivita. Třetí skupinou jsou tzv. bramborové defensiny, jejichž společným znakem je struktura malých peptidů bohatých na cystein. A konečně poslední skupina zahrnuje proteinyvykazující antimikrobiální aktivitu, které nelze přiřadit k žádné z předchozích skupin, ať již z důvodu neexistence podobnosti či nedostatečnému množství informací o těchto proteinech. Jedná se např. o AP1 protein izolovaný z listů nebo v

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of potato antimicrobial proteins and peptides and their application potential

  • Popis výsledku anglicky

    The review is focused on antimicrobial proteins and peptides isolated from cultivated potatoes (Solanum tuberosum L.). The heterogenous group of specific proteins can be divided into four classes. The first is formed by patatin proteins which inhibit zoospore germination of the potato key pathogen Phytophtora infestans. The second class involves protease inhibitors mainly of the Kunitz type, which exhibit a wide range of antifungal and antibacterial activities. The third class contains potato defensins,small cysteine-rich peptides that are active against pathogens such as Pseudomonas solanacearum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus and Pseudomonas syringe pv. syringe. The fourth class includes the antibacterial proteins that could not be classified into any of the mentioned classes. The AP1 protein isolated from potato leaves or perspective aspartic proteases isolated from both potato tubers and leaves belong to this class. The application potentials of potato antimicrobial

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    365-372

  • Kód UT WoS článku

    000304492900004

  • EID výsledku v databázi Scopus