Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896847" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896847 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývala produkcí peptidových štěpů s antioxidační aktivitou prostřednictví štěpení vybrané skupiny rostlinných poteinů pomocí dvou typů proteas (Neutrasa a multienzymový přípravek Pancreolan Forte). Jako úspěšnější z hlediska kvality štěpícího procesu a produkce peptidů bylo vyhodnoceno použití multienzymového systému, kdy u dvou rostlinných proteinů (tepelně koagulovaný bramborový protein a hrachový protein) bylo s použitím přípravku Pankreolan Forte dosaženo vysoké úrovně produkce peptidových štěpů (SDS-PAGE analýza) a hodnota antioxidační aktivity těchto štěpů bya shodně 86 mg ekvivalent kys. askorbové /g sušiny. Mírně nižší hodnota antioxidační aktivity (74 mg kys. askorbové /g sušiny) byla zaznamenána při štěpení konopného proteinu přípravkem Pankreolan Forte. Štěpný proces nebyl úspěšný u bramborového proteinu po lidskou výživů, kde silně zastoupená frakce inhibitorů proteas zřejmě zablokovala aktivitu použitých proteas.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of anioxidantive activity of the hydrolysates derived from selected plant proteins

  • Popis výsledku anglicky

    The contribution deals with production of peptide hydrolysate with antioxidant activities. The peptides were produced from chosen plant proteins using two types o proteases (Neutrase and mult-enzyme cmplex Pancreolan Forte). The multi-enzyme system was evaluated as the most successful from the view of the hydrolysis quality and antioxidant activity of produced peptides. Hydrolysis of thermally coagulated potato protein and pea protein by multi-enzyme pancreolan Forte facilitated production of high antioxidant capacity on the level of 86 mg ascobic acid/g dry matter. Mdly lower level o antioxidant activity (74 mg ascorbic acid/g dra matter) was evaluated for peptides originating from hemp protein using the multi-enzyme system for its hydrolysis. The hydrolysis of potato protein for human consumption was not successfull probably because of lockout of protease activity by the native potato protease inhibitors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    527-530

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus