Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896847" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896847 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení antioxidační aktivity hydrolyzátů vybrané skupiny rostlinných proteinů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývala produkcí peptidových štěpů s antioxidační aktivitou prostřednictví štěpení vybrané skupiny rostlinných poteinů pomocí dvou typů proteas (Neutrasa a multienzymový přípravek Pancreolan Forte). Jako úspěšnější z hlediska kvality štěpícího procesu a produkce peptidů bylo vyhodnoceno použití multienzymového systému, kdy u dvou rostlinných proteinů (tepelně koagulovaný bramborový protein a hrachový protein) bylo s použitím přípravku Pankreolan Forte dosaženo vysoké úrovně produkce peptidových štěpů (SDS-PAGE analýza) a hodnota antioxidační aktivity těchto štěpů bya shodně 86 mg ekvivalent kys. askorbové /g sušiny. Mírně nižší hodnota antioxidační aktivity (74 mg kys. askorbové /g sušiny) byla zaznamenána při štěpení konopného proteinu přípravkem Pankreolan Forte. Štěpný proces nebyl úspěšný u bramborového proteinu po lidskou výživů, kde silně zastoupená frakce inhibitorů proteas zřejmě zablokovala aktivitu použitých proteas.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of anioxidantive activity of the hydrolysates derived from selected plant proteins
Popis výsledku anglicky
The contribution deals with production of peptide hydrolysate with antioxidant activities. The peptides were produced from chosen plant proteins using two types o proteases (Neutrase and mult-enzyme cmplex Pancreolan Forte). The multi-enzyme system was evaluated as the most successful from the view of the hydrolysis quality and antioxidant activity of produced peptides. Hydrolysis of thermally coagulated potato protein and pea protein by multi-enzyme pancreolan Forte facilitated production of high antioxidant capacity on the level of 86 mg ascobic acid/g dry matter. Mdly lower level o antioxidant activity (74 mg ascorbic acid/g dra matter) was evaluated for peptides originating from hemp protein using the multi-enzyme system for its hydrolysis. The hydrolysis of potato protein for human consumption was not successfull probably because of lockout of protease activity by the native potato protease inhibitors.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
527-530
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—