Metody izolace vybraných proteinů hlíz brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886283" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886283 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14740/13:00065692
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody izolace vybraných proteinů hlíz brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika shrnuje principy a postupy izolace vybraných proteinů a jejich hlavních frakcí z hlíz kulturních i planých druhů brambor v uceleném souboru pracovních návodů. Jako základní separační proces byl zvolen dvoustupňový postup, založený na iontovýměnné a afinitní chromatografii. Pro následnou detailní frakcionaci jsou využity kolony s moderními keramickými médii a gradientová eluce prostřednictvím FPLC. Metodika také poskytuje optimalizované pracovní postupy na měření dvou základních biologických aktivit proteinů hlíz - lipidacylhydrolasové aktivity patatinu a aktivit inhibitorů proteas.
Název v anglickém jazyce
Methods of chosen potato tuber proteins isolation
Popis výsledku anglicky
The methodology summarizes principles and approaches of chosen proteins, peptides and their fractions isolation from tubers of cultural and wild potato species. The two step isolation procedure based on combination of anion exchange and affinity chromatography was the basis of potato tuber protein isolation method. The subsequent detail fractionation were used the columns with modern ceramic media and also the gradient elution using FPLC system. The methodology also provides optimized work protocols formeasuring of two basic biologically active potato tuber proteins - the protocols for measuring of lipid acyl hydrolase activity of patatin and activity of protease inhibitors were included.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7394-405-6
Číslo předpisu
Zákon 130/2002 a znění pozdnějších předpisů
Technické parametry
osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky 78-5/KÚ-SŘÚ/UKZUZ/2013
Ekonomické parametry
nové postupy izolace biologicky aktivních frakcí hlízových proteinů s potenciálem ekonomického zhodnocení v potravinářském průmyslu či v biotechnologickýh aplikacích
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, Brno 656 06
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů