Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody izolace vybraných proteinů hlíz brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886283" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886283 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14740/13:00065692

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody izolace vybraných proteinů hlíz brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika shrnuje principy a postupy izolace vybraných proteinů a jejich hlavních frakcí z hlíz kulturních i planých druhů brambor v uceleném souboru pracovních návodů. Jako základní separační proces byl zvolen dvoustupňový postup, založený na iontovýměnné a afinitní chromatografii. Pro následnou detailní frakcionaci jsou využity kolony s moderními keramickými médii a gradientová eluce prostřednictvím FPLC. Metodika také poskytuje optimalizované pracovní postupy na měření dvou základních biologických aktivit proteinů hlíz - lipidacylhydrolasové aktivity patatinu a aktivit inhibitorů proteas.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods of chosen potato tuber proteins isolation

  • Popis výsledku anglicky

    The methodology summarizes principles and approaches of chosen proteins, peptides and their fractions isolation from tubers of cultural and wild potato species. The two step isolation procedure based on combination of anion exchange and affinity chromatography was the basis of potato tuber protein isolation method. The subsequent detail fractionation were used the columns with modern ceramic media and also the gradient elution using FPLC system. The methodology also provides optimized work protocols formeasuring of two basic biologically active potato tuber proteins - the protocols for measuring of lipid acyl hydrolase activity of patatin and activity of protease inhibitors were included.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A069" target="_blank" >QI91A069: Hodnocení potenciálu proteinů planých genotypů brambor pro využití ve šlechtění bramboru (Solanum tuberosum L.) a v biotechnologiích.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7394-405-6

  • Číslo předpisu

    Zákon 130/2002 a znění pozdnějších předpisů

  • Technické parametry

    osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky 78-5/KÚ-SŘÚ/UKZUZ/2013

  • Ekonomické parametry

    nové postupy izolace biologicky aktivních frakcí hlízových proteinů s potenciálem ekonomického zhodnocení v potravinářském průmyslu či v biotechnologickýh aplikacích

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, Brno 656 06

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů