Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Komplexní metodika pracovních postupů pro charakterizaci odrůd brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884439" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884439 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Komplexní metodika pracovních postupů pro charakterizaci odrůd brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je poskytnout komplexní návod charakterizace a identifikace odrůd brambor s využitím standardních postupů metodiky UPOV (hodnocení morfometrických znaků, variability pataninových bílkovin a variabilita enzymů esteráz a peroxidáz) a nově vytvořeného systému, který využívá variabilitu hlízových bílkovin separovaných technikou SDS-PAGE (variabilita patatinových bílkovin a inhibitorů proteas). Charakterizace odrůd brambor s využitím vzájemné kombinace uvedených systému umožní zpřesnění identifikačního procesu, což je významné zejména s ohledem na stále se rozšiřující odrůdové spektrum brambor.

  • Název v anglickém jazyce

    The complex methodology of work procedurs for potato cultivars identification

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the methodology was to provide the complex instructions for characterization and identification of potato cultivars with using of standard approaches of UPOV methodology (evaluation of morphological characteristics, variability of patanins proteins and variability of esterase and peroxidase isoezymes) and the newly created systems with using of potato tuber proteins variability. These potato tuber proteins are separated using SDS-PAGE techniques (evaluation of patatin proteins and protease inhibitors variability). Characterization of potato cultivars with mutual combination of all of the presented systems makes it possible to give precision to potato cultivars identification.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44011" target="_blank" >1B44011: Vývoj a testování systému analytických metod pro praktickou charakterizaci odrůd brambor registrovaných v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    identifikace odrůdy brambor

  • Číslo předpisu

    194-1/KÚ/UKZUZ/2012

  • Technické parametry

    194-1/KÚ/UKZUZ/2012

  • Ekonomické parametry

    zefektivnění kontrol odrůdové pravosti brambor v obchodní síti

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední a kontrolní ústav zemědělský

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy