Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43884492" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43884492 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je nejpěstovanější obilninou v ekologickém zemědělství (EZ) v ČR. Nabídka odrůd je v ČR rozsáhlá a ekologičtí zemědělci se v ní hůře orientují. Cílem příspěvku bylo vyhodnotit výnosovou úroveň a základní parametry pekařské jakosti různých odrůd ozimé pšenice pěstovaných podle zásad EZ mezi lety 2006-2011. Z výsledků je zřejmé, že pěstování pšenice seté v EZ je spojené s redukcí výnosu a technologické jakosti. Dochází ke snížení obsahu hrubého proteinu v zrnu a jeho pekařské jakosti (snížené hodnoty Zelenyho indexu). Na základě našich výsledků dosahovaly dobré výnosové úrovně a obsahu hrubého proteinu v zrnu například odrůdy Akteur, Ludwig nebo Element.
Název v anglickém jazyce
Yield and Quality of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) in Organic Farming
Popis výsledku anglicky
Bread wheat (Triticum aestivum L.) is the most frequent cereal species in the Czech Republic grown in accordance with the organic farming. Range of varieties is wide in the Czech Republic; the organic farmers deal with a problem how to understand it andorientate themselves in it. Our research aimed at an evaluation of the yield rate and the basic parametres of the baking quality of different winter wheat varieties. The trial plants were grown on organic farming between 2006 and 2011. The research results have shown that the organic growing of wheat is connected with a reduction of the yield rate just as the technological quality. The proportion of proteins in grain just as the baking quality of proteins decrease (the reduced values of Zelenyho test).Our research has, however, shown a favourable yield rate and a good protein content of varieties Akteur, Ludwig or Element.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
27-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—