Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality of goat pasture in less-favoured areas (LFA) of the Czech Republic and its effect on fatty acid content of goat milk and cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885619" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885619 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality of goat pasture in less-favoured areas (LFA) of the Czech Republic and its effect on fatty acid content of goat milk and cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to assess the quality of pastures located in less-favoured areas (LFA) of Czech Republic, to evaluate the influence of that quality on content of fatty acids of milk in grazing goats and farm natural cheese made of their milk. Samples of forage were collected in 2008 and 2009 on 5 July, 9 August, 6 September and 4 October. Goat milk samples were taken on the same days of both years and additionally on May 31.The highest content of protein and fat of forage matter a high contentwere found in July and October. It was associated with a high of clovers and herbs in the available herbage. During grazing the content of saturated fatty acids (SFA) of goat milk fat continuously decreased while the trend for the monounsaturated fatty acids (MUFA) was opposite. A significant increase fatty acids (PUFA) in fat of goat milk. The fatty acid profile of goat cheese was related to that of the milk. Thus a high content of PUFA, including CLA, observed in milk of grazing goats

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of goat pasture in less-favoured areas (LFA) of the Czech Republic and its effect on fatty acid content of goat milk and cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the quality of pastures located in less-favoured areas (LFA) of Czech Republic, to evaluate the influence of that quality on content of fatty acids of milk in grazing goats and farm natural cheese made of their milk. Samples of forage were collected in 2008 and 2009 on 5 July, 9 August, 6 September and 4 October. Goat milk samples were taken on the same days of both years and additionally on May 31.The highest content of protein and fat of forage matter a high contentwere found in July and October. It was associated with a high of clovers and herbs in the available herbage. During grazing the content of saturated fatty acids (SFA) of goat milk fat continuously decreased while the trend for the monounsaturated fatty acids (MUFA) was opposite. A significant increase fatty acids (PUFA) in fat of goat milk. The fatty acid profile of goat cheese was related to that of the milk. Thus a high content of PUFA, including CLA, observed in milk of grazing goats

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animal Science Papers and Reports

  • ISSN

    0860-4037

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    331-345

  • Kód UT WoS článku

    000327676200007

  • EID výsledku v databázi Scopus