Postup izolace frakcí extracelulárních proteinů hlíz bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886352" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Postup izolace frakcí extracelulárních proteinů hlíz bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto příspěvku byla izolace extracelulárních proteinů, které jsou zakomponovány v buněčných stěnách hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) a jsou součástí obranného mechanismu při napadení rostlin patogenem. Z hlíz bramboru odrůdy Sibu byly izolovány proteiny v oblastech 6-14 kDa, 14-17 kDa a 26-29 kDa. Po dialýze pomocí 3,5 MWCO membrány nebyly po elektroforetické analýze detekovány žádné ztráty proteinů. Část extracelulárních proteinů však byla ve vodě nerozpustná a po jejich odstranění centrifugací došlo ke změně proteinového spektra v supernatantu, a to v podobě ztráty dvou skupin proteinů. Proteiny rozpuštěné v supernatantu byly detekovány v oblastech 14-17 kDa a 26 kDa.
Název v anglickém jazyce
Isolation of extracellular protein fractions from potato tubers (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku anglicky
The goal of this work was to isolate extracellular proteins which are part of cell walls of potato tubers (Solanum tuberosum L.) and play an important role in the defence mechanism when plants are attacked by pathogens. Isolated proteins were gained frompotato tubers variety Sibu and their molecular weight was from 6-14 kDa, 14-17 kDa and 26-29 kDa. After dialysis by 3.5 MWCO membrane were not detected any protein losses. Part of extracellular proteins in the sample was not dissolved in water and therewere detected differences in the protein spectrum in the supernatant after the removal of the undissolved proteins by centrifugation. These dissolved proteins in supernatant were detected as two bands of molecular weight from 14-17 kDa (main band) and 26 kDa.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F09%2F1693" target="_blank" >GA522/09/1693: Úloha antimikrobiálních peptidů v obraně rostlin proti pathogenům</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
12 (vědecká příloha časopisu)
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
206-209
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—