Obliba vybraných druhů mas mezi mladými konzumenty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43890059" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43890059 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obliba vybraných druhů mas mezi mladými konzumenty
Popis výsledku v původním jazyce
Žákům a studentům (n = 389) základních, středních a vysokých škol byl předložen dotazník zaměřený na jejich preference týkající se konzumace masa. Výsledky ukázaly, že existují poměrně značné rozdíly v oblibě jednotlivých druhů mas v závislosti na věku i pohlaví. Zatímco u studentů vysokých škol byly preference kuřecího a vepřového masa srovnatelné (77 a 80 %), u nižších věkových kategorií (základní školy) převažovala obliba kuřecího masa (91 a 72 %). Dívky více preferují nutričně příznivěji hodnocené druhy mas - kuřecí (84 %), krůtí (28 %) nebo rybí (33 %) v porovnání chlapci (80, 11, resp. 23 %).
Název v anglickém jazyce
Preferences of selected kinds of meat among young consumers
Popis výsledku anglicky
Pupils and students (n = 389) of primary schools, high schools and universities were asked to participate in a questionnaire concerning their preferences in consumption of meat. The results show that there are quite extreme differences in what types of meat the respondents like, in connection to age and sex. While with the university students, the preference of chicken meat and pork were comparable (77 and 80%), when it comes to lower age categories, the choice of chicken meat was prevailing (91 a 72%). The girls more prefer nutritionally desirable kinds of meat - chicken (84 %), turkey (28 %) or fish (33 %) in comparison to boys (80, 11, resp. 23 %).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
29-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—