Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Environmental and economic aspects of Triticum aestivum L. and Avena sativa growing.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F16%3A43891844" target="_blank" >RIV/60076658:12220/16:43891844 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Environmental and economic aspects of Triticum aestivum L. and Avena sativa growing.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper deals with the assessment of cultivation of bread wheat (Triticum aestivum L.) and oat (Avena sativa) grown in Central Europe within the conventional and organic farming systems in terms of greenhouse gas emissions and economic profitability. Organic farming may be one of the tools for mitigation of greenhouse gas emissions from agricultural production. In the context of crop production, cereals rank among the most commonly grown crops and therefore bread wheat and oat were chosen. The Climate change impact category was assessed within the simplified LCA method and the production of greenhouse gas emissions expressed in CO2e per the production unit was calculated. Economic balance of the cultivation of monitored cereals was compiled based on the yields, farm gate prices and costs. On its basis, the cultivation of wheat within the organic farming systém appears to be the most profitable. From an environmental point of view, the emission load of the organic farming system is reduced by 8.04 % within the wheat production and by 15.46 % within the oat cultivation. Therefore, the organic farming system in the Czech Republic appears to be more environmentally friendly and economically efficient within the cereals production.

  • Název v anglickém jazyce

    Environmental and economic aspects of Triticum aestivum L. and Avena sativa growing.

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with the assessment of cultivation of bread wheat (Triticum aestivum L.) and oat (Avena sativa) grown in Central Europe within the conventional and organic farming systems in terms of greenhouse gas emissions and economic profitability. Organic farming may be one of the tools for mitigation of greenhouse gas emissions from agricultural production. In the context of crop production, cereals rank among the most commonly grown crops and therefore bread wheat and oat were chosen. The Climate change impact category was assessed within the simplified LCA method and the production of greenhouse gas emissions expressed in CO2e per the production unit was calculated. Economic balance of the cultivation of monitored cereals was compiled based on the yields, farm gate prices and costs. On its basis, the cultivation of wheat within the organic farming systém appears to be the most profitable. From an environmental point of view, the emission load of the organic farming system is reduced by 8.04 % within the wheat production and by 15.46 % within the oat cultivation. Therefore, the organic farming system in the Czech Republic appears to be more environmentally friendly and economically efficient within the cereals production.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Open Life Sciences

  • ISSN

    2391-5412

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    533-541

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus