Produkční ukazatele u hybridní kombinace prasat (ČBU x ČL) x (BO x D)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895931" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895931 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční ukazatele u hybridní kombinace prasat (ČBU x ČL) x (BO x D)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo analyzovat vybrané parametry výkrmnosti a jatečné hodnoty u hybridní kombinace prasat (ČBU x ČL) x (BO x D) ve vztahu k porážkové hmotnosti a pohlaví. Do testace bylo celkem zařazeno 72 prasat (36 vepříků a 36 prasniček). Pro detailní hodnocení ukazatelů jatečné hodnoty bylo použito 45 prasat (22 vepříků a 21 prasniček). Bylo potvrzeno, že sledovaná kombinace vykázala parametry užitkovosti na velmi dobré úrovni. Se zvyšující se porážkovou hmotností se snižoval podíl svaloviny. Vyšší podíl svaloviny byl naměřen u prasniček. Podíl intramuskulárního tuku byl v jednotlivých hmotnostních kategoriích 1,82 % až 1,93 %. U prasniček byl naměřen podíl intramuskulárního tuku o téměř 0,4 % vyšší než u vepříků. Hodnoty pH45 byly ve hmotnostních kategoriích na úrovni 6,15 až 6,25. U vepříků bylo PH45 naměřeno 6,21 a u prasniček 6,18.
Název v anglickém jazyce
Production parameters in hybrid pig (CLW x CL) x (CLW sire line x D)
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to analyze selected parameters of fattening and carcass performance in pig hybrid combination (CLW x CL) x (CLW sire line x D) in relation to slaughter weight and sex. A total of 72 pigs (36 barrows and 36 gilts) were included in the test. A total of 45 pigs (22 barrow and 21 gilts) were used for detailed evaluation of the carcass value. It was confirmed that the observed combination showed performance parameters at a very good level. With increasing slaughter weight, the lean meat percentage was reduced. A higher lean meat percentage was measured in gilts. The percentage of intramuscular fat was from 1.82% to 1.93% in each weight category. For gilts, the intramuscular fat content was almost 0.4% higher than in barrows. The pH45 values were 6.15 to 6.25 in the weight categories. In the case of barrows, pH45 was 6.21 and in the case of gilt, pH45 was 6.18.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zootechnika 2017 - Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-641-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
43-53
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice, Zemědělská fakulta
Datum konání akce
15. 6. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—