VLIV FORTIFIKACE ANTIOXIDANTŮ NA OXIDAČNÍ KAPACITU MASNÝCH VÝROBKŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896642" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896642 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV FORTIFIKACE ANTIOXIDANTŮ NA OXIDAČNÍ KAPACITU MASNÝCH VÝROBKŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Během posledních let stoupá, kvůli obavám o zdraví konzumentů, zájem o potraviny fortifikvoané přírodními aktivními látkami, což se projevilo i poté, co v roce 2015 oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařazení červeného masa mezi potencionální karcinogeny a masné výrobky mezi karcinogenní látky. Proto narůstá snaha o vytváření masných výrobků obohacených různými látkami, které by byly schopny zvýšit biologickou hodnotu. Vhodnými surovinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bylinky (koření), ovoce, zelenina i některé odpadní materiály rostlinného původu. Antioxidanty v masných výrobcích plní několik funkcí: mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví (např. prevenci proti rakovině) i na vlastnosti samotného produktu - ovlivŇují technologické vlastnosti, teké organoleptické, protože oddalují oxidaci tuků a tím pozitivně ovlivňují i nutriční jakost. Naším záměrem byla snaha snížit množství volných radikálů v masných výrobcích a dále pomocí antioxidantů z přírodních látek, běžně pěstovaných v regionu, zvýšit antioxidační kapacitu výrobku.
Název v anglickém jazyce
IMPACT OF ANTIOXIDANT FORTIFICATION ON OXIDATION CAPACITY BY SAUSAGES
Popis výsledku anglicky
There is an increasing trend in using natural active compounds for food fortification, because of consumers health concerns, which was also affected by the statement of International Agency for Research on Cancer (IARC), that says that red meat is assigned as a potential carcinogen and meat products as carcinogenic agent. That is the reason of increasing effort for production of fortified meat products with natural substances that increase its biological value. Herbs (spices), vegetable, fruit and certain parts of plant waste material are appropriate sources of antioxidants. Antioxidants in meat products play several roles: they can have positive impact on health of consumers (prevention of cancer e.g.) and, also on meat product itself ? they influence technological and organoleptic properties, because they inhibit fat oxidation and, also nutrition deterioration. Our aim was to decrease concentration of free radicals in meat products and increase their antioxidant capacity using natural antioxidants from plants, that are commonly cultivated in our region.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Kvalita mäsa / Meat Quality; Medzinárodná vedecká konferencia / International Scientific Conference ? název. sborníku v orig. jazyce
ISBN
978-80-552-1678-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26-29
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra, SR
Datum konání akce
1. 6. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—