Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VLIV FORTIFIKACE ANTIOXIDANTŮ NA OXIDAČNÍ KAPACITU MASNÝCH VÝROBKŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896642" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896642 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VLIV FORTIFIKACE ANTIOXIDANTŮ NA OXIDAČNÍ KAPACITU MASNÝCH VÝROBKŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Během posledních let stoupá, kvůli obavám o zdraví konzumentů, zájem o potraviny fortifikvoané přírodními aktivními látkami, což se projevilo i poté, co v roce 2015 oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařazení červeného masa mezi potencionální karcinogeny a masné výrobky mezi karcinogenní látky. Proto narůstá snaha o vytváření masných výrobků obohacených různými látkami, které by byly schopny zvýšit biologickou hodnotu. Vhodnými surovinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bylinky (koření), ovoce, zelenina i některé odpadní materiály rostlinného původu. Antioxidanty v masných výrobcích plní několik funkcí: mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví (např. prevenci proti rakovině) i na vlastnosti samotného produktu - ovlivŇují technologické vlastnosti, teké organoleptické, protože oddalují oxidaci tuků a tím pozitivně ovlivňují i nutriční jakost. Naším záměrem byla snaha snížit množství volných radikálů v masných výrobcích a dále pomocí antioxidantů z přírodních látek, běžně pěstovaných v regionu, zvýšit antioxidační kapacitu výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    IMPACT OF ANTIOXIDANT FORTIFICATION ON OXIDATION CAPACITY BY SAUSAGES

  • Popis výsledku anglicky

    There is an increasing trend in using natural active compounds for food fortification, because of consumers health concerns, which was also affected by the statement of International Agency for Research on Cancer (IARC), that says that red meat is assigned as a potential carcinogen and meat products as carcinogenic agent. That is the reason of increasing effort for production of fortified meat products with natural substances that increase its biological value. Herbs (spices), vegetable, fruit and certain parts of plant waste material are appropriate sources of antioxidants. Antioxidants in meat products play several roles: they can have positive impact on health of consumers (prevention of cancer e.g.) and, also on meat product itself ? they influence technological and organoleptic properties, because they inhibit fat oxidation and, also nutrition deterioration. Our aim was to decrease concentration of free radicals in meat products and increase their antioxidant capacity using natural antioxidants from plants, that are commonly cultivated in our region.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Kvalita mäsa / Meat Quality; Medzinárodná vedecká konferencia / International Scientific Conference ? název. sborníku v orig. jazyce

  • ISBN

    978-80-552-1678-2

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra, SR

  • Datum konání akce

    1. 6. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku