Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rheological and Technological Quality of Minor Wheat Species and Common Wheat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896731" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896731 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/17:75060

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5772/67229" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5772/67229</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5772/67229" target="_blank" >10.5772/67229</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rheological and Technological Quality of Minor Wheat Species and Common Wheat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wheat is an important food grain source that nurtures millions of people around the world. Not only does wheat contain a large number of nutrients such as protein, wet gluten, etc., but also it has a lot of antioxidants such as dietary fibre, tocopherols, tocotrienols, etc. In a majority of cases, attention has been drawn to evaluate the grain yield and its components rather than its quality. The present investigation was carried out to evaluate the differences between minority wheat species and common wheat to determine the best rheological characteristics, technological quality as well as correlations between rheological and technological traits. The results revealed that hulled wheat species had a high protein content and wet gluten content. Einkorn and emmer were not suitable for ?classical? baking processing. But there is potential for other products, e.g. wheat rice (einkorn) or pasta (emmer). Spelt should be possible to be used in ?classical? baking industry, but the best solution is to use grain as a mixture with bread wheat. Also, this study showed a genotype variation in the antioxidant activity of einkorn, emmer, spelta and Triticum aestivum.

  • Název v anglickém jazyce

    Rheological and Technological Quality of Minor Wheat Species and Common Wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat is an important food grain source that nurtures millions of people around the world. Not only does wheat contain a large number of nutrients such as protein, wet gluten, etc., but also it has a lot of antioxidants such as dietary fibre, tocopherols, tocotrienols, etc. In a majority of cases, attention has been drawn to evaluate the grain yield and its components rather than its quality. The present investigation was carried out to evaluate the differences between minority wheat species and common wheat to determine the best rheological characteristics, technological quality as well as correlations between rheological and technological traits. The results revealed that hulled wheat species had a high protein content and wet gluten content. Einkorn and emmer were not suitable for ?classical? baking processing. But there is potential for other products, e.g. wheat rice (einkorn) or pasta (emmer). Spelt should be possible to be used in ?classical? baking industry, but the best solution is to use grain as a mixture with bread wheat. Also, this study showed a genotype variation in the antioxidant activity of einkorn, emmer, spelta and Triticum aestivum.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Wheat Improvement, Management and Utilization

  • ISBN

    978-953-51-3151-9

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    255-273

  • Počet stran knihy

    392

  • Název nakladatele

    Intech

  • Místo vydání

    Rijeka, HR

  • Kód UT WoS kapitoly