Pekařská jakost a možnosti využití zrna krajových odrůd pšenice dvouzrnky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000848" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000848 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/09:30699 RIV/60076658:12220/09:00010767
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pekařská jakost a možnosti využití zrna krajových odrůd pšenice dvouzrnky
Popis výsledku v původním jazyce
Práce předkládá výsledky analýzy pekařské jakosti šesti krajových odrůd pšenice dvouzrnky ve srovnání s moderními odrůdami pšenice seté. Dvouzrnky mají vysoký obsah proteinu v zrnu. Pro klasické pekařské zpracování není jejich technologická jakost (nízkábobtnavost bílkovin) příliš vhodná. Obsah bílkovin je indikátorem vhodnosti zrna jednotlivých odrůd pro výrobu těstovin, protože negativně koreluje s obsahem škrobu, jehož obsah negativně koreluje s pevností těstovin. Zrno pšenice dvouzrnky je vhodné pro výrobu celozrnné mouky a za použití tradičních technologií zpracování, které zvýší přidanou hodnotu výrobku.
Název v anglickém jazyce
Baking quality and possibility of use of land races of emmer wheat
Popis výsledku anglicky
The paper describes the results of baking quality analysis of six emmer wheat land races in comparison to modern varieties of wheat. Emmer has high protein content in the grain. However it also exhibits a low degree of protein swelling and this is not suitable in the classical baking process. Emmer wheat grains may be used in the production of wholegrain flower applying the traditional processing technologies which increase the added value of emmer wheat products. The other possibility of emmer wheat use is production of pasta because of high protein content and other indicators of quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
12-CD Brno
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—