Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pekařská jakost a možnosti využití zrna krajových odrůd pšenice dvouzrnky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000848" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000848 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/09:30699 RIV/60076658:12220/09:00010767

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pekařská jakost a možnosti využití zrna krajových odrůd pšenice dvouzrnky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce předkládá výsledky analýzy pekařské jakosti šesti krajových odrůd pšenice dvouzrnky ve srovnání s moderními odrůdami pšenice seté. Dvouzrnky mají vysoký obsah proteinu v zrnu. Pro klasické pekařské zpracování není jejich technologická jakost (nízkábobtnavost bílkovin) příliš vhodná. Obsah bílkovin je indikátorem vhodnosti zrna jednotlivých odrůd pro výrobu těstovin, protože negativně koreluje s obsahem škrobu, jehož obsah negativně koreluje s pevností těstovin. Zrno pšenice dvouzrnky je vhodné pro výrobu celozrnné mouky a za použití tradičních technologií zpracování, které zvýší přidanou hodnotu výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Baking quality and possibility of use of land races of emmer wheat

  • Popis výsledku anglicky

    The paper describes the results of baking quality analysis of six emmer wheat land races in comparison to modern varieties of wheat. Emmer has high protein content in the grain. However it also exhibits a low degree of protein swelling and this is not suitable in the classical baking process. Emmer wheat grains may be used in the production of wholegrain flower applying the traditional processing technologies which increase the added value of emmer wheat products. The other possibility of emmer wheat use is production of pasta because of high protein content and other indicators of quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12-CD Brno

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus