Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contribution to the study of rutin stability in the achenes of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897825" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897825 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/86652079:_____/18:00488941

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.03.090" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.03.090</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.03.090" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2018.03.090</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contribution to the study of rutin stability in the achenes of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tartary buckwheat achenes are rich in rutin. However, its utilisation as a food is low due to the bitter taste of the products because of the transformation of rutin to quercetin. The aim of this study was to determine the stability of rutin and selected flavonoids, which are influenced by the different sample preparations exposing the achenes to higher temperatures (60 degrees C, 100 degrees C, and 140 degrees C), and also to determine the specificity of the rutin degrading enzymes in Tartary buckwheat. The achenes were directly extracted with methanol pre-extracted with hexane, or lyophilised before extraction. The rutin and quercetin contents were determined by HPLC. The rutin-degrading enzymes in Tartary buckwheat achenes were not inactivated after a heat treatment up to 140 degrees C acting on them for three hours; neither to lyophilisation nor pre-extraction with hexane. The rutin-degrading enzymes probably caused the deglycosylation of kaempferol-3-O-rutinoside, kaempferol-3-O-beta-D-glucoside and piceid. Rutin-degrading enzymes were inactivated with 100% methanol.

  • Název v anglickém jazyce

    Contribution to the study of rutin stability in the achenes of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)

  • Popis výsledku anglicky

    Tartary buckwheat achenes are rich in rutin. However, its utilisation as a food is low due to the bitter taste of the products because of the transformation of rutin to quercetin. The aim of this study was to determine the stability of rutin and selected flavonoids, which are influenced by the different sample preparations exposing the achenes to higher temperatures (60 degrees C, 100 degrees C, and 140 degrees C), and also to determine the specificity of the rutin degrading enzymes in Tartary buckwheat. The achenes were directly extracted with methanol pre-extracted with hexane, or lyophilised before extraction. The rutin and quercetin contents were determined by HPLC. The rutin-degrading enzymes in Tartary buckwheat achenes were not inactivated after a heat treatment up to 140 degrees C acting on them for three hours; neither to lyophilisation nor pre-extraction with hexane. The rutin-degrading enzymes probably caused the deglycosylation of kaempferol-3-O-rutinoside, kaempferol-3-O-beta-D-glucoside and piceid. Rutin-degrading enzymes were inactivated with 100% methanol.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    258

  • Číslo periodika v rámci svazku

    august

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    314-320

  • Kód UT WoS článku

    000430241500041

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85044721074