Vztah obsahu volných mastných kyselin v mléce a ukazatelé energetického defdicitu u dojnic v první fázi laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897990" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897990 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169-s.5-7.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169-s.5-7.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah obsahu volných mastných kyselin v mléce a ukazatelé energetického defdicitu u dojnic v první fázi laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah volných mastných kyselin (VMK), acetonu, kyseliny beta-hydroxymáselné, močoviny a bílkovin byl stanoven v období 2015-2016 v mléce dojnic v první fázi laktace (n = 553) v chovu s průměrnou užitkovostí 10.963 l mléka za laktaci. Uvedené parametry byly stanoveny metodou MIR-FT. Nejvyšší průměrný obsah VMK byl v prosinci (1,235±0,373) a nejnižší v červenci (0,571±0,173 mmol/100 g tuku). Byla zaznamenána tendence vzestupu obsahu VMK v souvislosti s vyšší koncentrací ketolátek v mléce. Korelační koeficienty mezi obsahem VMK a ketolátkami byly nízké (r < 0,1). Rozdíl v obsahu VMK mezi skupinami dojnic s nízkým a s vyrovnaným příjmem energie nebyl statisticky významný. Výsledky naznačují, že obsah VMK v rozmezí 1,5-2,5 mmol/100 g tuku nelze jednoznačně využít jako ukazatel zvýšené ketogeneze a subklinických ketóz u dojnic v první fáze laktace.
Název v anglickém jazyce
Relationship between free fatty acid content in milk and energy deficit indicators in dairy cows in the first lactation phase Relationship between free fatty acid content in milk and energy deficit indicators in dairy cows in the first lactation phase Relationship between free fatty acid content in milk and energy deficit indicators in dairy cows in the first lactation phase
Popis výsledku anglicky
The content of free fatty acids (FFA), acetone, betahydroxybutyric acid, urea, and protein was determined in the dairy cows milk (n = 553) in milk samples of Holstein cows with an average milk yield of 10.963 l perlactation in 2015 and 2016. These parameters were determined by the MIR-FT method. The highest mean FFA content was in December (1,235 ± 0,373) and the lowest in July (0,571 ± 0,173 mmol / 100 g of fat). There was a tendency to increase FFA content in relation to a higher concentration of ketones in milk. Correlation coefficients between FFA content and ketones were low (r <0.1). The difference in VMK content among low and balanced energy cow groups was not statistically significant. The results suggest that FFA content in the range of 1.5-2.5 mmol / 100 g of fat cannot be clearly used as an indicator of increased ketogenesis and subclinical ketoses in dairy cows during the first lactation phase.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
5-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—