Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie chovu koz na kvalitu kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900030" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologie chovu koz na kvalitu kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit rozdíl v mléčné užitkovosti koz v rámci technologií konvenčního a bio chovu. Bylo sledováno 152 ks a 43 ks koz v obou skupinách z hlediska produkce mléka, tuku, bílkovin a laktózy. Rozdíly v procentu produkce tuku a bílkovin mezi skupinami byly ověřeny M-W testem jako statisticky vysoce průkazné. V konvenčních chovech bylo dosaženo průměrné užitkovosti 967,3 kg mléka za normovanou laktaci a v bio chovech 447,3 kg mléka za normovanou laktaci. Zřetelně vyšší byla tučnost mléka v konvenčních chovech, která dosáhla až 6,14 %. Rozdíly v obsahu bílkovin a laktózy mezi oběma skupinami chovu nebyly výrazné. Z hlediska ekonomiky chovu je nutné nižší produkci mléka v bio chovech kompenzovat vyšší cenou vyráběných produktů.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of goat farming technology on goat milk quality

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the thesis was to consider the difference between goat milk efficiency within the purview of conventional farming technology and technology of bio farming. The research observed two groups of goats, 152 heads and 43 heads, from the point of view of production of milk, fat, protein and lactose. Percentage differences of fat and protein production between the groups were verified by M-W test as statistically highly significant. The conventional farming reached average milk efficiency 967 kg within standardized lactation however the bio farming reached 447,3 kg of milk within standardized lactation. The milk fat content reached up to 6,14 % in the conventional farming and it was obviously higher than the milk fat content in the bio farming. The distinction between protein and lactose volume within the goat groups were almost the same. From the economical point of view of the farming it is necessary to compensate lower milk production for higher price of produced articles.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    ZOOTECHNIKA 2019 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    978-80-7394-745-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    20-25

  • Název nakladatele

    Repro Co. v.o.s. České Budějovice

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    Zemědělská fakulta České Budějovice

  • Datum konání akce

    14. 6. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku