Vliv technologie chovu koz na kvalitu kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900030" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie chovu koz na kvalitu kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit rozdíl v mléčné užitkovosti koz v rámci technologií konvenčního a bio chovu. Bylo sledováno 152 ks a 43 ks koz v obou skupinách z hlediska produkce mléka, tuku, bílkovin a laktózy. Rozdíly v procentu produkce tuku a bílkovin mezi skupinami byly ověřeny M-W testem jako statisticky vysoce průkazné. V konvenčních chovech bylo dosaženo průměrné užitkovosti 967,3 kg mléka za normovanou laktaci a v bio chovech 447,3 kg mléka za normovanou laktaci. Zřetelně vyšší byla tučnost mléka v konvenčních chovech, která dosáhla až 6,14 %. Rozdíly v obsahu bílkovin a laktózy mezi oběma skupinami chovu nebyly výrazné. Z hlediska ekonomiky chovu je nutné nižší produkci mléka v bio chovech kompenzovat vyšší cenou vyráběných produktů.
Název v anglickém jazyce
The influence of goat farming technology on goat milk quality
Popis výsledku anglicky
The main aim of the thesis was to consider the difference between goat milk efficiency within the purview of conventional farming technology and technology of bio farming. The research observed two groups of goats, 152 heads and 43 heads, from the point of view of production of milk, fat, protein and lactose. Percentage differences of fat and protein production between the groups were verified by M-W test as statistically highly significant. The conventional farming reached average milk efficiency 967 kg within standardized lactation however the bio farming reached 447,3 kg of milk within standardized lactation. The milk fat content reached up to 6,14 % in the conventional farming and it was obviously higher than the milk fat content in the bio farming. The distinction between protein and lactose volume within the goat groups were almost the same. From the economical point of view of the farming it is necessary to compensate lower milk production for higher price of produced articles.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
ZOOTECHNIKA 2019 Sborník z konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
978-80-7394-745-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
20-25
Název nakladatele
Repro Co. v.o.s. České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
Zemědělská fakulta České Budějovice
Datum konání akce
14. 6. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—