Betalainy v červené řepě ve vztahu k hnojení řepy sodíkem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900592" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900592 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26110/19:PU134796
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/25-27.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/25-27.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Betalainy v červené řepě ve vztahu k hnojení řepy sodíkem
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě našich experimentů s kladným vlivem hnojení sodíkem při pěstování řepy salátové, červené kulaté na zvýšení výnosu a snížení obsahu NO3– v její rostlinné hmotě jsme sledovali vliv hnojení sodíkem také na její obsah červených pigmentů, tzv. betaninu čili betaninové červeně. Její podstatou je asi 70 ve vodě rozpustných červených, oranžových a žlutých barviv, které lze rozdělit na skupinu betakyanů (čili betakyaninů), které jsou červené a dříve byly nazývány „dusíkaté antokyany“, a na skupinu betaxantinů, která jsou žluté. Dominujícím betakyanem je 5-O-β-D-glukosidbetanidinu, (15S)-betanidin-5-O-β-D-gluko-pyranosid, který se nazývá betanin. Bylo zjištěno, že hnojení řepy salátové při zvýšení výnosu obsah tohoto významného přírodního barviva snižuje. Platí to i pro ostatní betalainy
Název v anglickém jazyce
Betalains in Red Beet in Relation to Sodium Fertilization of Beet
Popis výsledku anglicky
Based on our experiments with positive effect of sodium fertilization in the cultivation of red beet, round roots of beet on yield increase and decrease in NO3- content in its plant biomass, the effect of sodium fertilization was also studied in relation to the content of red pigments, so called betanine or beetroot red. It consists of about 70 water soluble red, orange and yellow pigments that can be divided into a group of betacyanins (or betacyanines) that are red and that were previously called "nitrogenous anthocyanins" and into a group of betanxanthins that are yellow. The dominant betacyanin is betanidine 5-O-beta-D-glucoside, 15S-betanidine-5-O-beta-glucopyra noside, which is called betanine. It was determined that red beet fertilization at an increase in yield decreases the content of this significant natural pigment. It is also applicable to other betalains.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1630422" target="_blank" >QJ1630422: Ochrana půdy formou optimalizace prostorových a funkčních parametrů prvků krajinné struktury v pozemkových úpravách.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
25-27
Kód UT WoS článku
000456263100004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85063412020