Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Betalainy v červené řepě ve vztahu k hnojení řepy sodíkem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43900592" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43900592 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26110/19:PU134796

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/25-27.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/25-27.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Betalainy v červené řepě ve vztahu k hnojení řepy sodíkem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě našich experimentů s kladným vlivem hnojení sodíkem při pěstování řepy salátové, červené kulaté na zvýšení výnosu a snížení obsahu NO3– v její rostlinné hmotě jsme sledovali vliv hnojení sodíkem také na její obsah červených pigmentů, tzv. betaninu čili betaninové červeně. Její podstatou je asi 70 ve vodě rozpustných červených, oranžových a žlutých barviv, které lze rozdělit na skupinu betakyanů (čili betakyaninů), které jsou červené a dříve byly nazývány „dusíkaté antokyany“, a na skupinu betaxantinů, která jsou žluté. Dominujícím betakyanem je 5-O-β-D-glukosidbetanidinu, (15S)-betanidin-5-O-β-D-gluko-pyranosid, který se nazývá betanin. Bylo zjištěno, že hnojení řepy salátové při zvýšení výnosu obsah tohoto významného přírodního barviva snižuje. Platí to i pro ostatní betalainy

  • Název v anglickém jazyce

    Betalains in Red Beet in Relation to Sodium Fertilization of Beet

  • Popis výsledku anglicky

    Based on our experiments with positive effect of sodium fertilization in the cultivation of red beet, round roots of beet on yield increase and decrease in NO3- content in its plant biomass, the effect of sodium fertilization was also studied in relation to the content of red pigments, so called betanine or beetroot red. It consists of about 70 water soluble red, orange and yellow pigments that can be divided into a group of betacyanins (or betacyanines) that are red and that were previously called &quot;nitrogenous anthocyanins&quot; and into a group of betanxanthins that are yellow. The dominant betacyanin is betanidine 5-O-beta-D-glucoside, 15S-betanidine-5-O-beta-glucopyra noside, which is called betanine. It was determined that red beet fertilization at an increase in yield decreases the content of this significant natural pigment. It is also applicable to other betalains.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1630422" target="_blank" >QJ1630422: Ochrana půdy formou optimalizace prostorových a funkčních parametrů prvků krajinné struktury v pozemkových úpravách.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    25-27

  • Kód UT WoS článku

    000456263100004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85063412020