Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Betacyanins and Betaxanthins in Cultivated Varieties of Beta vulgaris L. Compared to Weed Beets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83907" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83907 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7698878/" target="_blank" >https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7698878/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules25225395" target="_blank" >10.3390/molecules25225395</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Betacyanins and Betaxanthins in Cultivated Varieties of Beta vulgaris L. Compared to Weed Beets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There are 11 different varieties of Beta vulgaris L. that are used in the food industry, including sugar beets, beetroots, Swiss chard, and fodder beets. The typical red coloration of their tissues is caused by the indole-derived glycosides known as betalains that were analyzed in hypocotyl extracts by UV/Vis spectrophotometry to determine the content of betacyanins -betanin- and of betaxanthins -vulgaxanthin I- as constituents of the total betalain content. Fields of beet crops use to be also infested by wild beets, hybrids related to B. vulgaris subsp. maritima or B. macrocarpa Guss., which significantly decrease the quality and quantity of sugar beet yield, additionally, these plants produce betalains at an early stage. All tested B. vulgaris varieties could be distinguished from weed beets according to betacyanins, betaxanthins or total betalain content. The highest values of betacyanins were found in beetroots Monorubra -9,69 mg/100 mL- and Libero -8,42 mg/100 mL-. Other beet varieties contained

  • Název v anglickém jazyce

    Betacyanins and Betaxanthins in Cultivated Varieties of Beta vulgaris L. Compared to Weed Beets

  • Popis výsledku anglicky

    There are 11 different varieties of Beta vulgaris L. that are used in the food industry, including sugar beets, beetroots, Swiss chard, and fodder beets. The typical red coloration of their tissues is caused by the indole-derived glycosides known as betalains that were analyzed in hypocotyl extracts by UV/Vis spectrophotometry to determine the content of betacyanins -betanin- and of betaxanthins -vulgaxanthin I- as constituents of the total betalain content. Fields of beet crops use to be also infested by wild beets, hybrids related to B. vulgaris subsp. maritima or B. macrocarpa Guss., which significantly decrease the quality and quantity of sugar beet yield, additionally, these plants produce betalains at an early stage. All tested B. vulgaris varieties could be distinguished from weed beets according to betacyanins, betaxanthins or total betalain content. The highest values of betacyanins were found in beetroots Monorubra -9,69 mg/100 mL- and Libero -8,42 mg/100 mL-. Other beet varieties contained

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

    1420-3049

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    1-15

  • Kód UT WoS článku

    000594968700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85096814908