Semena olejnin jako významný zdroj bílkovin pro potravinářské aplikace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901252" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901252 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2020final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Semena olejnin jako významný zdroj bílkovin pro potravinářské aplikace
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek pojednává o charakteristice a nutriční hodnotě bílkovin semen/plodů olejnatých plodin. Globuliny 11-12S (případně bílkoviny 7S) představují hlavní třídu zásobních bílkovin semen. Výlisky (resp. extrahované šroty) semen olejnin jsou primárně využívány pro krmení hospodářských zvířat, ale mohou být využívány také jako surovina pro výrobu mouk, koncentrátů a izolátů bílkovin. Uplatňují se zejména mechanické metody (mletí, prosévání a třídění), ale pro přípravu výrobků s vyšším obsahem bílkovin je potřebné používat metody založené na vodné extrakci případně kombinace více přístupů. Bílkovinné produkty odvozené z výlisků a šrotů olejnin mají potenciál stát se významnou surovinovou komponentou pro pekařské, masné, mléčné, nápojové a speciální potravinářské výrobky.
Název v anglickém jazyce
Oil crops seeds – important source of proteins for food applications
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the characteristics and nutritional value of seed proteins of oil crops. 11-12S globulins (possibly 7S proteins) represent the major class of seed storage proteins. The oilseed cakes (or extracted meals) of oilseeds are primarily used for feeding farm animals, but can also be used as a raw material for the production of flours and protein concentrates or isolates. Mechanical methods as milling, sifting and air classification are used in particular, but for the preparation of products with a higher protein content it is necessary to use methods based on aqueous extraction or a combination of multiple approaches. Protein products derived from oilseed cakes and meals have the potential to become an important raw material component for bakery, meat, dairy, beverages and specialty food products.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
515-522
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—