Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Semena olejnin jako významný zdroj bílkovin pro potravinářské aplikace

Popis výsledku

Příspěvek pojednává o charakteristice a nutriční hodnotě bílkovin semen/plodů olejnatých plodin. Globuliny 11-12S (případně bílkoviny 7S) představují hlavní třídu zásobních bílkovin semen. Výlisky (resp. extrahované šroty) semen olejnin jsou primárně využívány pro krmení hospodářských zvířat, ale mohou být využívány také jako surovina pro výrobu mouk, koncentrátů a izolátů bílkovin. Uplatňují se zejména mechanické metody (mletí, prosévání a třídění), ale pro přípravu výrobků s vyšším obsahem bílkovin je potřebné používat metody založené na vodné extrakci případně kombinace více přístupů. Bílkovinné produkty odvozené z výlisků a šrotů olejnin mají potenciál stát se významnou surovinovou komponentou pro pekařské, masné, mléčné, nápojové a speciální potravinářské výrobky.

Klíčová slova

food applicationconcentration methodsoilseed cakes and mealsproteinsoil crops

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Semena olejnin jako významný zdroj bílkovin pro potravinářské aplikace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek pojednává o charakteristice a nutriční hodnotě bílkovin semen/plodů olejnatých plodin. Globuliny 11-12S (případně bílkoviny 7S) představují hlavní třídu zásobních bílkovin semen. Výlisky (resp. extrahované šroty) semen olejnin jsou primárně využívány pro krmení hospodářských zvířat, ale mohou být využívány také jako surovina pro výrobu mouk, koncentrátů a izolátů bílkovin. Uplatňují se zejména mechanické metody (mletí, prosévání a třídění), ale pro přípravu výrobků s vyšším obsahem bílkovin je potřebné používat metody založené na vodné extrakci případně kombinace více přístupů. Bílkovinné produkty odvozené z výlisků a šrotů olejnin mají potenciál stát se významnou surovinovou komponentou pro pekařské, masné, mléčné, nápojové a speciální potravinářské výrobky.

  • Název v anglickém jazyce

    Oil crops seeds – important source of proteins for food applications

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with the characteristics and nutritional value of seed proteins of oil crops. 11-12S globulins (possibly 7S proteins) represent the major class of seed storage proteins. The oilseed cakes (or extracted meals) of oilseeds are primarily used for feeding farm animals, but can also be used as a raw material for the production of flours and protein concentrates or isolates. Mechanical methods as milling, sifting and air classification are used in particular, but for the preparation of products with a higher protein content it is necessary to use methods based on aqueous extraction or a combination of multiple approaches. Protein products derived from oilseed cakes and meals have the potential to become an important raw material component for bakery, meat, dairy, beverages and specialty food products.

Klasifikace

  • Druh

    Jost - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    515-522

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Základní informace

Druh výsledku

Jost - Ostatní články v recenzovaných periodicích

Jost

OECD FORD

Agricultural biotechnology and food biotechnology

Rok uplatnění

2020