Optimalizované postupy a metody zpracování semen vybraných minoritních olejnin na olej a zušlechtěné výrobky z výlisků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43905820" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43905820 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/23:N0000030
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizované postupy a metody zpracování semen vybraných minoritních olejnin na olej a zušlechtěné výrobky z výlisků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je poskytnout uživatelům optimalizované postupy a metody pro získávání oleje ze semen vybraných druhů olejnin (len setý olejný, konopí seté, ostropestřec mariánský, tykev olejná) lisováním za studena a pro následné zpracování získaných výlisků na výliskové mouky a jejich frakce s rozdílným obsahem bílkovin, tuku a ostatních nutričně cenných komponent. Součástí uvedených postupů jsou i modelové příklady využití výliskových produktů pro přípravu pekařských, pečivárenských a masných výrobků, čímž dostává uživatel reálný přehled o možnostech komplexní valorizace olejnatých semen.
Název v anglickém jazyce
Optimized processes and methods for processing seeds of selected minor oilseeds into oil and refined oilseed cake products
Popis výsledku anglicky
The aim of the methodology is to provide users with optimized procedures and methods for obtaining oil from the seeds of selected oilseeds (oilseed flax, hemp, milk thistle, pumpkin) by cold pressing and for subsequent processing of the obtained oilseed cakes into oilseed flours and their fractions with different contents of protein, fat and other nutritionally valuable components. These procedures also include model examples of the use of the oilseed cake products for the preparation of bakery, pastry and meat products, thus giving the user a realistic overview of the possibilities of complex valorisation of oilseeds.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FZT JU-KROV/22/1
Číslo předpisu
Usnesení vlády 107 a její samostatné přílohy č. 4 schválené usnesením vlády dne 29. listopadu 2017 č. 837.
Technické parametry
Osvědčení MZE-9135/2023-18122, které bylo vydáno Odborem potravinářským Ministerstva zemědělství dne 13. 2. 2023 se souhlasem Odboru precizního zemědělství, výzkumu a vzdělávání MZe (17. 2. 2023).
Ekonomické parametry
Předpokládané přínosy metodiky lze spatřovat v dostupnosti optimalizovaných postupů pro zefektivnění a zkvalitnění produkce olejů vybraných minoritních olejnin u jejich producentů v ČR. Pokud by se povedlo pomocí této metodiky zapojit do potravinářského využití „jen“ 5 % pak by každoroční přínos mohl představovat hodnotu přes 3,5 mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
MZE
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů