Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Proteiny olejnatých pokrutin, jejich izolace a možnosti využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903035" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3915/3829" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3915/3829</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Proteiny olejnatých pokrutin, jejich izolace a možnosti využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pokrutiny a šrot z olejnatých semen se získávají jako vedlejší produkty po extrakci oleje. Obsahují 15-60 % bílkovin s relativně dobrým podílem aminokyselin a další cenné složky jako je dietní vláknina, zbytkový tuk, polyfenoly atd. Z bílkovin jsou zastoupeny především globuliny, zejména 11-12S globulin a albuminy. Pokrutiny z olejnin se často používají jako krmivo pro hospodářská zvířata, ale lze je zhodnotit ve formě mouky a proteinového koncentrátu nebo izolací suchým nebo mokrým procesem. V této práci je uvedena charakteristika proteinů semen vybraných olejnin a metody izolace proteinů. Jsou hodnoceny možnosti využití proteinových produktů z olejnatých semen v lidské výživě a potravinářských produktech.

  • Název v anglickém jazyce

    Proteins of Oilseed Cakes, Their Isolation and Usage Possibilities

  • Popis výsledku anglicky

    Oilseed cakes and meals are obtained as by-products after oil extraction. They contain 15-60 % proteins with a relatively good amino acid proportion and other valuable components such as dietary fibre, residual fat, polyphenols etc. Proteins are above all represented by globulins, especially 11-12S globulin, and albumins. Oilseed cakes are often used as feed for farm animals but they can be valorised in the form of flour and protein concentrate or by an isolation using dry or wet processes. In this work, a characterization of seed proteins of selected oilseed crops and methods of protein isolation are presented. Possibilities of oilseed protein products use in human nutrition and food products are evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    115

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    472-480

  • Kód UT WoS článku

    000696388300004

  • EID výsledku v databázi Scopus