Proteiny olejnatých pokrutin, jejich izolace a možnosti využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903035" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3915/3829" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3915/3829</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proteiny olejnatých pokrutin, jejich izolace a možnosti využití
Popis výsledku v původním jazyce
Pokrutiny a šrot z olejnatých semen se získávají jako vedlejší produkty po extrakci oleje. Obsahují 15-60 % bílkovin s relativně dobrým podílem aminokyselin a další cenné složky jako je dietní vláknina, zbytkový tuk, polyfenoly atd. Z bílkovin jsou zastoupeny především globuliny, zejména 11-12S globulin a albuminy. Pokrutiny z olejnin se často používají jako krmivo pro hospodářská zvířata, ale lze je zhodnotit ve formě mouky a proteinového koncentrátu nebo izolací suchým nebo mokrým procesem. V této práci je uvedena charakteristika proteinů semen vybraných olejnin a metody izolace proteinů. Jsou hodnoceny možnosti využití proteinových produktů z olejnatých semen v lidské výživě a potravinářských produktech.
Název v anglickém jazyce
Proteins of Oilseed Cakes, Their Isolation and Usage Possibilities
Popis výsledku anglicky
Oilseed cakes and meals are obtained as by-products after oil extraction. They contain 15-60 % proteins with a relatively good amino acid proportion and other valuable components such as dietary fibre, residual fat, polyphenols etc. Proteins are above all represented by globulins, especially 11-12S globulin, and albumins. Oilseed cakes are often used as feed for farm animals but they can be valorised in the form of flour and protein concentrate or by an isolation using dry or wet processes. In this work, a characterization of seed proteins of selected oilseed crops and methods of protein isolation are presented. Possibilities of oilseed protein products use in human nutrition and food products are evaluated.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
115
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
472-480
Kód UT WoS článku
000696388300004
EID výsledku v databázi Scopus
—