LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901993" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901993 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12410/20:43901993
Výsledek na webu
<a href="https://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/studia_kinantropologica/" target="_blank" >https://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/studia_kinantropologica/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování
Popis výsledku v původním jazyce
LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increase in school catering
Popis výsledku anglicky
LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of the Czech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increase their income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fish as source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is to develop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products were drawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHA fatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding to the recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling and controlling the diet in terms of omega-3fatty acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Studia Kinanthropologica
ISSN
1213-2101
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
253-259
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—