Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901993" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901993 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/20:43901993

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/studia_kinantropologica/" target="_blank" >https://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/studia_kinantropologica/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increase in school catering

  • Popis výsledku anglicky

    LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of the Czech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increase their income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fish as source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is to develop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products were drawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHA fatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding to the recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling and controlling the diet in terms of omega-3fatty acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Studia Kinanthropologica

  • ISSN

    1213-2101

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    253-259

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus