Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení stability a možnosti ovlivnění přídavkem dl-alfa-tokoferolu u lněného a konopného oleje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43902857" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43902857 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení stability a možnosti ovlivnění přídavkem dl-alfa-tokoferolu u lněného a konopného oleje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí hlavně od skladby mastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek. Konopný a lněný olej jsou zdrojem pro tělo nezbytných nenasycených mastných kyselin, které zároveň zvyšují nestabilitu těchto olejů. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku antioxidantu (DL-alfa-tokoferolu) o koncentraci 2g/l a 4g/l do oleje ihned po vylisování na následný průběh skladování oleje. U konopného oleje byl prokázán pozitivní efekt fortifikace tokoferolem. U lněného oleje způsobuje fortifikace tokoferolem jeho rychlejší oxidaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of linseed and hemp oil stability and its influence by the fortification with DL-alpha tocopherol

  • Popis výsledku anglicky

    Oxidative changes in oils are an undesirable process. Their stability depends mainly on the composition of fatty acids, the content of antioxidants, the presence of oxygen and storage conditions. Hemp and linseed oil are a source of unsaturated fatty acids necessary for the body which also increase the instability of these oils. In this study, the effect of the fortification with antioxidant (DL-alpha-tocopherol) at a concentration of 2 g / l and 4 g / l to the oil immediately after pressing on the subsequent course of oil storage was investigated. For hemp oil has been shown the positive effect of tocopherol addition. In the case of linseed oil, fortification with tocopherol causing faster oxidation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    653-658

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus