Hodnocení stability a možnosti ovlivnění přídavkem dl-alfa-tokoferolu u lněného a konopného oleje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43902857" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43902857 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení stability a možnosti ovlivnění přídavkem dl-alfa-tokoferolu u lněného a konopného oleje
Popis výsledku v původním jazyce
Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí hlavně od skladby mastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek. Konopný a lněný olej jsou zdrojem pro tělo nezbytných nenasycených mastných kyselin, které zároveň zvyšují nestabilitu těchto olejů. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku antioxidantu (DL-alfa-tokoferolu) o koncentraci 2g/l a 4g/l do oleje ihned po vylisování na následný průběh skladování oleje. U konopného oleje byl prokázán pozitivní efekt fortifikace tokoferolem. U lněného oleje způsobuje fortifikace tokoferolem jeho rychlejší oxidaci.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of linseed and hemp oil stability and its influence by the fortification with DL-alpha tocopherol
Popis výsledku anglicky
Oxidative changes in oils are an undesirable process. Their stability depends mainly on the composition of fatty acids, the content of antioxidants, the presence of oxygen and storage conditions. Hemp and linseed oil are a source of unsaturated fatty acids necessary for the body which also increase the instability of these oils. In this study, the effect of the fortification with antioxidant (DL-alpha-tocopherol) at a concentration of 2 g / l and 4 g / l to the oil immediately after pressing on the subsequent course of oil storage was investigated. For hemp oil has been shown the positive effect of tocopherol addition. In the case of linseed oil, fortification with tocopherol causing faster oxidation.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
653-658
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—