Vliv přídavku cibulových slupek a slupek z konopného oplodí na oxidační stabilitu konopného oleje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43907515" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43907515 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku cibulových slupek a slupek z konopného oplodí na oxidační stabilitu konopného oleje
Popis výsledku v původním jazyce
Oxidační změny u olejů jsou nežádoucím procesem. Jejich stabilita se odvíjí od skladbymastných kyselin, obsahu antioxidantů, přítomnosti kyslíku a skladovacích podmínek.Konopný olej představuje, pro lidské tělo, zdroj nezbytných nenasycených mastných kyselin,které však zvyšují nestabilitu oleje. V tomto příspěvku byl zkoumán vliv přídavku cibulovýcha konopných slupek do konopného oleje po vylisování a jejich vliv na oxidační stabilitukonopného oleje v průběhu čtyřměsíčního skladování při pokojové teplotě, vyjádřený pomocízměn peroxiového čísla a čísla kyselosti. Dle získaných výsledků nebyl ovlivněn přirozenýpokles oxidační stability u oleje po obohacení cibulovými slupkami. Nicméně, byl prokázánpozitivní vliv konopných slupek vyjádřený poklesem na téměř poloviční hodnotu peroxidovéhočísla neoobohaceného oleje, po čtyřech měsících skladování. Ve výsledku byl prokázánpozitivní vliv fortifikace konopnými slupkami na oxidační stabilitu konopného oleje.
Název v anglickém jazyce
THE EFFECT OF FORTIFICATION WITH ONION SKINS AND HEMP PERICARP SKINS ON THE OXIDATIVE STABILITY OF HEMP OIL
Popis výsledku anglicky
Oxidative changes in oils represent the unwanted process. Oil stability depends on the fatty acidcomposition, antioxidant content, oxygen presence, and storage conditions. Hemp oil is a sourceof polyunsaturated fatty acids, essential for the human body. On the other hand, thesecompounds decrease oil stability. This study was focused on the effects of the supplementationof hemp oil by onion peels and hemp seed hulls and their impact on the oxidative stability ofhemp oil during the fourth month of storage, expressed by changes in peroxide and acid values.According to the obtained results, it was not affected the native decrease of oxidative stabilityof oil after the fortification by onion peels. However, the positive influence of hemp seed hullshas been proven by a decrease in the half value of unfortified oil after four months of storageat room temperature. In a nutshell, the hemp seed hulls may have beneficial effects on theoxidative stability of hemp oil or other unstable oils.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Zpracování vedlejších produktů z lisování semen olejnin na nové výrobky s nutričními a zdravotními přínosy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena Alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít – aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
364-371
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Hotel Patria- Štrbské Pleso
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—