Kvalita tuku v mléce a jogurtu v závislosti na chovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903301" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903301 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/21:N0000071
Výsledek na webu
<a href="https://www.cmsch.cz/CMSCH.cz/media/docs/Fenotyp/50Fenotyp-2021-01.pdf" target="_blank" >https://www.cmsch.cz/CMSCH.cz/media/docs/Fenotyp/50Fenotyp-2021-01.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita tuku v mléce a jogurtu v závislosti na chovu
Popis výsledku v původním jazyce
Současné technologické možnosti poskytují určitý prostor pro produkci mléčných potravin s výhodnějším profilem mastných kyselin (MK) mléčného tuku. Zvýšit podíl zdravotně prospěšných MK však předpokládá určité úsilí a změny v chovu dojnic (např. cílená změna výživy a krmení dojnic), spojené rovněž s nižší užitkovostí, což logicky nebude prioritním řešením pro velké chovy, založené na zpracování velkých objemů. Je to však možnost pro chovy menší, zpravidla lokalizované v marginálních oblastech, kde např. pastva je běžnou technologií výživy nebo i pro chovy větší, ale v obou případech napojené na vlastní zpracování mléčných výrobků, kde i u příkladně přikupovaného mléka lze provést cílenou selekci suroviny.
Název v anglickém jazyce
The quality of fat in milk and yogurt depending on farm
Popis výsledku anglicky
Current technological possibilities provide some space for the production of dairy foods with a more favorable fatty acid (FA) profile of milk fat. However, increasing the share of health-friendly FAs requires some efforts and changes in dairy farming (e.g. targeted nutrition and feeding of dairy cows), also associated with lower milk yield, which will logically not be a priority solution for large farms based on large-volume processing. However, it is a possibility for smaller farms, usually located in marginal areas, where, for example, grazing is a common nutrition technology or for larger farms, but in both cases connected to the own processing of dairy products, where even also purchased milk can be under a targeted selection of raw materials.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů