Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita tuku v mléce a jogurtu v závislosti na chovu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903301" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903301 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/21:N0000071

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.cmsch.cz/CMSCH.cz/media/docs/Fenotyp/50Fenotyp-2021-01.pdf" target="_blank" >https://www.cmsch.cz/CMSCH.cz/media/docs/Fenotyp/50Fenotyp-2021-01.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita tuku v mléce a jogurtu v závislosti na chovu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současné technologické možnosti poskytují určitý prostor pro produkci mléčných potravin s výhodnějším profilem mastných kyselin (MK) mléčného tuku. Zvýšit podíl zdravotně prospěšných MK však předpokládá určité úsilí a změny v chovu dojnic (např. cílená změna výživy a krmení dojnic), spojené rovněž s nižší užitkovostí, což logicky nebude prioritním řešením pro velké chovy, založené na zpracování velkých objemů. Je to však možnost pro chovy menší, zpravidla lokalizované v marginálních oblastech, kde např. pastva je běžnou technologií výživy nebo i pro chovy větší, ale v obou případech napojené na vlastní zpracování mléčných výrobků, kde i u příkladně přikupovaného mléka lze provést cílenou selekci suroviny.

  • Název v anglickém jazyce

    The quality of fat in milk and yogurt depending on farm

  • Popis výsledku anglicky

    Current technological possibilities provide some space for the production of dairy foods with a more favorable fatty acid (FA) profile of milk fat. However, increasing the share of health-friendly FAs requires some efforts and changes in dairy farming (e.g. targeted nutrition and feeding of dairy cows), also associated with lower milk yield, which will logically not be a priority solution for large farms based on large-volume processing. However, it is a possibility for smaller farms, usually located in marginal areas, where, for example, grazing is a common nutrition technology or for larger farms, but in both cases connected to the own processing of dairy products, where even also purchased milk can be under a targeted selection of raw materials.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů