Jogurt z pasterovaného mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F22%3A43903623" target="_blank" >RIV/60076658:12220/22:43903623 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jogurt z pasterovaného mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem řešení bylo navrhnout recepturu jogurtu s vyšším obsahem mléčné bílkoviny a s přídavkem ovocné složky s vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek (antioxidanty, vitamin C). Podstata technického řešení spočívá v tom, že jogurt obsahuje přídavek 5 až 15 % hmotn. sušeného odstředěného mléka (SOM) a 5 až 15 % hmotn. ovocné složky, ovocná složka je tvořena směsí plodů rybízu černého (Ribes nigrum L.) a bezu černého (Sambucus nigra L.), a sacharózou. Obsah SOM v jogurtu zajišťuje zvýšený obsah bílkovin a snížený obsah tuku. Ovocná složka má vysoký obsah anthokyanů a vitaminu C. Jogurt podle předloženého technického řešení je vhodný jako doplněk zdravé stravy pro děti a dospělé, i pro jedince s laktózovou intolerancí.
Název v anglickém jazyce
Pasteurized milk yogurt
Popis výsledku anglicky
The goal of the solution was to design a yogurt recipe with increased protein content and the addition of a fruit component with a high content of natural biologically active substances (anthocyanins, vitamin C). The essence of the technical solution is that yogurt contains a supplement of 5 to 15% of skimmed milk powder (SMP) and 5 to 15 % fruit component. The fruit component consists of a mixture of black currant (Ribes nigrum L.) and black elder (Sambucus nigra L.) and sucrose. The SMP content ensures increased protein and reduced fat content in yogurt. The fruit component has a high content of anthocyanins and vitamin C. This yogurt is suitable as a supplement to a healthy diet for children and adults, even for individuals with lactose intolerance.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
CZ 35 737 U1
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích; AGRO-LA spol. s r.o., Jindřichův Hradec
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence