Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jogurt z pasterovaného mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F22%3A43903623" target="_blank" >RIV/60076658:12220/22:43903623 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jogurt z pasterovaného mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem řešení bylo navrhnout recepturu jogurtu s vyšším obsahem mléčné bílkoviny a s přídavkem ovocné složky s vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek (antioxidanty, vitamin C). Podstata technického řešení spočívá v tom, že jogurt obsahuje přídavek 5 až 15 % hmotn. sušeného odstředěného mléka (SOM) a 5 až 15 % hmotn. ovocné složky, ovocná složka je tvořena směsí plodů rybízu černého (Ribes nigrum L.) a bezu černého (Sambucus nigra L.), a sacharózou. Obsah SOM v jogurtu zajišťuje zvýšený obsah bílkovin a snížený obsah tuku. Ovocná složka má vysoký obsah anthokyanů a vitaminu C. Jogurt podle předloženého technického řešení je vhodný jako doplněk zdravé stravy pro děti a dospělé, i pro jedince s laktózovou intolerancí.

  • Název v anglickém jazyce

    Pasteurized milk yogurt

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the solution was to design a yogurt recipe with increased protein content and the addition of a fruit component with a high content of natural biologically active substances (anthocyanins, vitamin C). The essence of the technical solution is that yogurt contains a supplement of 5 to 15% of skimmed milk powder (SMP) and 5 to 15 % fruit component. The fruit component consists of a mixture of black currant (Ribes nigrum L.) and black elder (Sambucus nigra L.) and sucrose. The SMP content ensures increased protein and reduced fat content in yogurt. The fruit component has a high content of anthocyanins and vitamin C. This yogurt is suitable as a supplement to a healthy diet for children and adults, even for individuals with lactose intolerance.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    CZ 35 737 U1

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích; AGRO-LA spol. s r.o., Jindřichův Hradec

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence