Něco pro povzbuzení našich rybářů, kteří odvádějí dobrou práci!
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F20%3A43901090" target="_blank" >RIV/60076658:12310/20:43901090 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/20:43901090
Výsledek na webu
<a href="http://www.akcr.cz/data_ak/20/a/Rybnikarstvi2009.pdf" target="_blank" >http://www.akcr.cz/data_ak/20/a/Rybnikarstvi2009.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Něco pro povzbuzení našich rybářů, kteří odvádějí dobrou práci!
Popis výsledku v původním jazyce
Rybníkářství představuje nejen unikátní formu živočišné výroby, ale může poskytovat i významné ekosystémové služby jako je podpora biodiversity, retence živin, regulace teploty, zadržování vody v krajině či ochranu před povodněmi. Z pohledu čistoty potravin a potravinové bezpečnosti reprezentuje rybníkářství jeden z potenciálně nejekologičtějších způsobů výroby potravin v celé Evropě. Produkce skleníkových plynů při výrobě 1 kg rybího masa je ∼4 x nižší v porovnání s produkcí drůbeže či skotu. Často zmiňované znečištění dusíkem a fosforem z rybničního hospodaření je ∼4–6×, resp. ∼1,5–2,4× nižší zátěž než rostlinná výroba nebo chov hospodářských zvířat. Navíc optimalizací hustoty obsádky a eliminací invazivních druhů ryb (např. Pseudorasbora parva) lze v rybničním ekosystému udržet zooplankton a bentos a vhodným doplněním přirozené potravy přikrmováním lze dosáhnout ekologicky čisté produkce ryb s minimem odpadních látek.
Název v anglickém jazyce
Something to encourage our fishermen who do a good job!
Popis výsledku anglicky
Pond fish farming is not only a unique form of animal production but can also provide important ecosystem services such as biodiversity support, nutrient retention, temperature regulation, water retention, or flood protection. Regarding food purity and food safety, pond farming represents one of the potentially most ecological ways of food production in the whole of Europe. The greenhouse gas emission intensity during the production of 1 kg of fish meat is ∼4 times lower than in livestock sector. The often mentioned nitrogen and phosphorus pollution from carp pond production is ∼4–6 ×, resp. ∼1.5–2.4× lower load than crop-livestock sector. By optimizing fish stock density and eliminating alien fish species, zooplankton and zoobenthos can be maintained. Moreover, by suitable supplementing of natural diet during growing season can be achieved ecologically clean fish production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA17-09310S" target="_blank" >GA17-09310S: Rybníky jako modely pro studium diversity a dynamiky planktonu hypetrofních mělkých jezer</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů