Produktivita práce jako jeden z faktorů růstu konkurenceschopnosti v potravinářském průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F13%3A43886238" target="_blank" >RIV/60076658:12510/13:43886238 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produktivita práce jako jeden z faktorů růstu konkurenceschopnosti v potravinářském průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem toho článku je posoudit, zda produktivita práce ovlivňuje konkurenceschopnost potravinářských podniků. Základním zdrojem dat byly informace z Eurostatu (Národní účetnictví) za období 1995 - 2011 (17 let). Dalším zdrojem informací byla databáze 652 podniků. Bylo zjištěno, že potravinářský průmysl je základním kamenem zpracovatelského průmyslu, ale jeho význam se v rámci zpracovatelského sektoru dlouhodobě snižuje. Hospodářský cyklus má na potravinářský průmysl jen malý vliv ve srovnání s ostatními sektory zpracovatelského průmyslu. Podniková analýza byla zaměřena na souvislost produktivity práce s velikostí podniku. Největší produktivita práce byla zjištěna u velkých podniků a naopak nejnižší u mikropodniků. Analýzou dat se nepodařila prokázat lineární korelovatelnost mezi ukazateli produktivity práce na jedné straně a ukazateli rentability (rentabilita aktiv, rentabilita vlastního kapitálu) na druhé straně. Z uvedených výsledků lze vyvodit, že produktivita práce v potravi
Název v anglickém jazyce
Labour productivity as a factor of growth competitiveness in the food industry
Popis výsledku anglicky
The main aim of this paper is to assess if the labour productivity affects the competitiveness of firms in the food industry. The basic source of data was Eurostat (National Accounts) period 1995-2011 (17 years). Another source of data was the database of 652 food firms. It was found that the food industry is basic part of manufacturing, but the importance of food industry is decreasing in long term. The food industry is not significantly affected by the business cycle against other parts of manufacturing. The next analysis dealt with microeconomic analysis of firms. The analysis has found that the biggest labour productivity had large enterprises and the lowest microenterprises. The analysis of enterprises data didn't prove a linear correlation between indicators of labour productivity and indicators of profitability (Return on Equity and Return on Assets). The conclusion is that the labour productivity is not limiting factor in the food industry for increasing competitiveness of comp
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AE - Řízení, správa a administrativa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Trendy v podnikání 2013
ISBN
978-80-261-0321-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1-8
Název nakladatele
Ekonomická fakulta, Západočeská univerzita v Plzni
Místo vydání
Plzeň
Místo konání akce
Plzeň
Datum konání akce
14. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—