Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produktivita práce jako jeden z faktorů růstu konkurenceschopnosti v potravinářském průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F13%3A43886238" target="_blank" >RIV/60076658:12510/13:43886238 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produktivita práce jako jeden z faktorů růstu konkurenceschopnosti v potravinářském průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem toho článku je posoudit, zda produktivita práce ovlivňuje konkurenceschopnost potravinářských podniků. Základním zdrojem dat byly informace z Eurostatu (Národní účetnictví) za období 1995 - 2011 (17 let). Dalším zdrojem informací byla databáze 652 podniků. Bylo zjištěno, že potravinářský průmysl je základním kamenem zpracovatelského průmyslu, ale jeho význam se v rámci zpracovatelského sektoru dlouhodobě snižuje. Hospodářský cyklus má na potravinářský průmysl jen malý vliv ve srovnání s ostatními sektory zpracovatelského průmyslu. Podniková analýza byla zaměřena na souvislost produktivity práce s velikostí podniku. Největší produktivita práce byla zjištěna u velkých podniků a naopak nejnižší u mikropodniků. Analýzou dat se nepodařila prokázat lineární korelovatelnost mezi ukazateli produktivity práce na jedné straně a ukazateli rentability (rentabilita aktiv, rentabilita vlastního kapitálu) na druhé straně. Z uvedených výsledků lze vyvodit, že produktivita práce v potravi

  • Název v anglickém jazyce

    Labour productivity as a factor of growth competitiveness in the food industry

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this paper is to assess if the labour productivity affects the competitiveness of firms in the food industry. The basic source of data was Eurostat (National Accounts) period 1995-2011 (17 years). Another source of data was the database of 652 food firms. It was found that the food industry is basic part of manufacturing, but the importance of food industry is decreasing in long term. The food industry is not significantly affected by the business cycle against other parts of manufacturing. The next analysis dealt with microeconomic analysis of firms. The analysis has found that the biggest labour productivity had large enterprises and the lowest microenterprises. The analysis of enterprises data didn't prove a linear correlation between indicators of labour productivity and indicators of profitability (Return on Equity and Return on Assets). The conclusion is that the labour productivity is not limiting factor in the food industry for increasing competitiveness of comp

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    AE - Řízení, správa a administrativa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Trendy v podnikání 2013

  • ISBN

    978-80-261-0321-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Název nakladatele

    Ekonomická fakulta, Západočeská univerzita v Plzni

  • Místo vydání

    Plzeň

  • Místo konání akce

    Plzeň

  • Datum konání akce

    14. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku