Potenciál regionálních zemědělských a potravinářských podniků v oblasti využití obnovitelných zdrojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F20%3A43902349" target="_blank" >RIV/60076658:12510/20:43902349 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potenciál regionálních zemědělských a potravinářských podniků v oblasti využití obnovitelných zdrojů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem kapitoly je zachytit vývoj tržních podmínek pro uplatnění výrobků lokálních dodavatelů, kteří zpravidla nedosahují parametru velkých výrobců, ale představují významný ekonomický prvek jednotlivých regionů. Dlouhodobým problémem biopotravin je v diskusích označována jejich vyšší cena, která je částečně připisována na vrub jejich distribuci. Naše zkoumání mimo jiné odhalilo skutečnost, že v řadě případů marže distributorů nejsou vyšší v případě biopotravin oproti situaci konvenčních produktů. Významným důvodem zůstávají samotné výrobní podmínky. Řada lokálních výrobců pracuje s minimální ziskovou marží, což se promítá do nízké schopnosti investic do inovací. S ohledem na problematickou distribuci malých objemů produkce drobnějších farmářů i zpracovatelů se vyvinula řada alternativních distribučních cest. Míra využití jednotlivých cest se mění mimo jiné i v závislosti na změnu nákupních zvyklostí spotřebitelů. Do této oblasti stále více proniká možnost využití elektronické komunikace.
Název v anglickém jazyce
The potential of regional agricultural and food enterprises in the use of renewable resources
Popis výsledku anglicky
The aim of the chapter is to capture the development of market conditions for the use of products of local suppliers, which usually do not reach the parameter of large producers, but represent an important economic element of individual regions. The long-term problem of organic foods in the discussions is their higher price, which is partly attributed to their distribution. Among other things, our research revealed that in many cases distributors' margins are not higher for organic food than for conventional products. The production conditions themselves remain an important reason. Many local manufacturers work with a minimum profit margin, which translates into a low ability to invest in innovation. With regard to the problematic distribution of small volumes of production of smaller farmers and processors, a number of alternative distribution channels have developed. The level of use of individual routes varies, among other things, depending on the change in consumers' shopping habits. The possibility of using electronic communication is increasingly penetrating this area.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Rozvoj Jihočeského kraje – potenciál pro aplikaci iniciativy Evropské komise Smart Region
ISBN
978-80-7394-799-6
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
95-106
Počet stran knihy
157
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—