Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differences between lipid content and composition of different parts of fillets from crossbred farmed carp (Cyprinus carpio)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F09%3A00010278" target="_blank" >RIV/60076658:12520/09:00010278 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differences between lipid content and composition of different parts of fillets from crossbred farmed carp (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Common carp (Cyprinus carpio) is, globally, one of the most important farmed fish species. We have analyzed carp from a natural pond-production system in South Bohemia. Ongrowing fish had access to an abundant plankton population which was supplemented with cereals. Fatty acid composition (FA) was investigated in three parts of fillets from four crosses of carp. The FA composition of the leanest part, the dorsal white muscle was similar to that of marine-farmed species; it contained a large proportion of n-3 highly unsaturated FA, the n-3/n-6 ratio was 1.1, and the proportion of phospholipids was high. The abdominal wall is rich in monounsaturated FA, the n-3/n-6 ratio is lower, 0.5, and it is more affected by the cereal feed. We concluded that the lipid composition of all these carp tissues can be improved in terms of healthy FA profile.

  • Název v anglickém jazyce

    Differences between lipid content and composition of different parts of fillets from crossbred farmed carp (Cyprinus carpio)

  • Popis výsledku anglicky

    Common carp (Cyprinus carpio) is, globally, one of the most important farmed fish species. We have analyzed carp from a natural pond-production system in South Bohemia. Ongrowing fish had access to an abundant plankton population which was supplemented with cereals. Fatty acid composition (FA) was investigated in three parts of fillets from four crosses of carp. The FA composition of the leanest part, the dorsal white muscle was similar to that of marine-farmed species; it contained a large proportion of n-3 highly unsaturated FA, the n-3/n-6 ratio was 1.1, and the proportion of phospholipids was high. The abdominal wall is rich in monounsaturated FA, the n-3/n-6 ratio is lower, 0.5, and it is more affected by the cereal feed. We concluded that the lipid composition of all these carp tissues can be improved in terms of healthy FA profile.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82117" target="_blank" >QH82117: Šetrné a efektivní hospodaření na rybnících s maximálním využitím stávajícího trofického potenciálu a udržením dobré kvality vody i rybí produkce.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fish Physiology and Biochemistry

  • ISSN

    0920-1742

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270171000007

  • EID výsledku v databázi Scopus