Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Importance of Knowledge on Lipid Composition of Foods to Support Development towards Consumption of Higher Levels of n-3 Fatty Acids via Freshwater Fish

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F09%3A00010279" target="_blank" >RIV/60076658:12520/09:00010279 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Importance of Knowledge on Lipid Composition of Foods to Support Development towards Consumption of Higher Levels of n-3 Fatty Acids via Freshwater Fish

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The need of better labelling of fats in processed animal origin products is urgent. The lack of information makes it possible to exclude n-3 fatty acids in preparations of foods. The higher fat content, the higher n-6/n-3 ratio seems to be a rule. It isdesirable to broaden the labelling into which oils have been used when foods are processed. The dietary balance of n-6 and n-3 fatty acids is important for homeostasis and normal development in humans. The ratio between n-6/n-3 fatty acids suggested to be evolutionary developed is between 1 and 4. The main conclusion is that the fat sources used during processing and preparation of convenient foods have the largest impact on the food FA content and composition. A proposal is therefore that this should be declared on the product label especially the n-3 FA content. It is also of large importance to increase consumption of freshwater fish fed suitable feeds containing n-3 fatty acids in central Europe to enable a generally lower n-6/n-3 r

  • Název v anglickém jazyce

    Importance of Knowledge on Lipid Composition of Foods to Support Development towards Consumption of Higher Levels of n-3 Fatty Acids via Freshwater Fish

  • Popis výsledku anglicky

    The need of better labelling of fats in processed animal origin products is urgent. The lack of information makes it possible to exclude n-3 fatty acids in preparations of foods. The higher fat content, the higher n-6/n-3 ratio seems to be a rule. It isdesirable to broaden the labelling into which oils have been used when foods are processed. The dietary balance of n-6 and n-3 fatty acids is important for homeostasis and normal development in humans. The ratio between n-6/n-3 fatty acids suggested to be evolutionary developed is between 1 and 4. The main conclusion is that the fat sources used during processing and preparation of convenient foods have the largest impact on the food FA content and composition. A proposal is therefore that this should be declared on the product label especially the n-3 FA content. It is also of large importance to increase consumption of freshwater fish fed suitable feeds containing n-3 fatty acids in central Europe to enable a generally lower n-6/n-3 r

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92307" target="_blank" >QH92307: Využití inovativních biotechnologických a genetických postupů pro produkci kvalitního kapřího masa se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin a jeho účinek na rekonvalescenci pacientů po manifestaci aterosklerozy.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological Research

  • ISSN

    0862-8408

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000270857100008

  • EID výsledku v databázi Scopus