Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of rapeseed oil replacement in fish feed on lipid composition and self-selection by rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F09%3A00010336" target="_blank" >RIV/60076658:12520/09:00010336 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of rapeseed oil replacement in fish feed on lipid composition and self-selection by rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Increased use of plant oils with different origins and quality in fish feed needs to be approached from a food safety and fish welfare point of view. Plant oils contain a number of bioactive minor lipid compounds that may affect the fish's metabolism andtaste perception. This study focuses on the effect of replacing fish oil (FO) with different levels of cold-pressed rapeseed oil (RO) on the lipid composition in muscle and liver as well as on the preference by the fish. Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were fed diets with a FO : RO ratio of 100 : 0, 75 : 25, 50 : 50 and 25 : 75 until twofold weight increase. In self-selecting feed trials of single rainbow trout, fish preferred the diet composed of only FO compared with the diets with RO but did notdiscriminate between different levels of RO. Plant sterols and their metabolites were found in liver of the fish fed RO diets, suggesting an effect on the sterol metabolism different from fish fed a 100% FO diet. The largest effects were

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of rapeseed oil replacement in fish feed on lipid composition and self-selection by rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

  • Popis výsledku anglicky

    Increased use of plant oils with different origins and quality in fish feed needs to be approached from a food safety and fish welfare point of view. Plant oils contain a number of bioactive minor lipid compounds that may affect the fish's metabolism andtaste perception. This study focuses on the effect of replacing fish oil (FO) with different levels of cold-pressed rapeseed oil (RO) on the lipid composition in muscle and liver as well as on the preference by the fish. Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were fed diets with a FO : RO ratio of 100 : 0, 75 : 25, 50 : 50 and 25 : 75 until twofold weight increase. In self-selecting feed trials of single rainbow trout, fish preferred the diet composed of only FO compared with the diets with RO but did notdiscriminate between different levels of RO. Plant sterols and their metabolites were found in liver of the fish fed RO diets, suggesting an effect on the sterol metabolism different from fish fed a 100% FO diet. The largest effects were

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Aquaculture nutrition

  • ISSN

    1353-5773

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000271494900004

  • EID výsledku v databázi Scopus