Tepelně upravený pokrm z rybího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886944" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886944 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.pts.det?xprim=10055041&lan=cs&s_majs=&s_puvo=&s_naze=&s_anot=" target="_blank" >http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.pts.det?xprim=10055041&lan=cs&s_majs=&s_puvo=&s_naze=&s_anot=</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tepelně upravený pokrm z rybího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Z masa mořských a sladkovodních ryb se připravují různé druhy pokrmů, teriny, paštiky aj. Významnou složkou známých terin je vysoký podíl želatiny v obsahu pokrmu. Další nevýhodou známých pokrmů z rybího masa připravených na bázi fáše z rybího masa je skutečnost, že obsahují vysoká množství tuku, stabilizátorů, barviv a konzervačních látek nebo látky zvyšující objem pokrmu na bázi sóji nebo škrobu. Tyto látky nejen že snižují chuťové vlastnosti výrobku, ale zhoršují i jejich celkovou kvalitu, protože podíl rybího masa je velmi nízký. Úkolem vynálezu je vytvořit tepelně upravený pokrm z rybího masa, který by obsahoval vysoký podíl rybího masa, zejména masa sladkovodních ryb, a který by obsahoval pouze přírodní látky. Tento úkol je vyřešen vytvořením tepelně upraveného pokrmu z rybího masa na bázi rybí fáše podle předloženého technického řešení. Podstat technického řešení spočívá v tom, že najemno vyprátovaná fáš obsahuje alespoň 90 % hmotn. kapřího masa, 5 % hmotn. smetany, 1 % hmotn. v
Název v anglickém jazyce
Heat treated food using fish meat
Popis výsledku anglicky
The meat of marine and freshwater fish are prepared various kinds of dishes, terrines, pates and others. An important component known terrines is a high proportion of gelatin content of the food. Another disadvantage of known food of fish meat prepared on the basis of fish meat facet is the fact that they contain a high amount of fat, stabilizers, coloring agents and preserving agents or bulking agents soybean meal or starch. These substances not only reduces the taste characteristics of the product, but also aggravate their overall quality, because the proportion of fish is very low. The present invention is to provide a thermally processed food of fish meat, which would contain a high proportion of fish meat, especially meat of freshwater fish, and which would contain only natural ingredients. This task is solved by creating a cooked food of fish meat-based fish facet of the present invention. Summary of the invention lies in the fact that finely minced comprises at least 90 wt%. car
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
27240
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický, Vodňany, CZ
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence