Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional value of several commercially important river fish species from the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F18%3A43897350" target="_blank" >RIV/60076658:12520/18:43897350 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://peerj.com/articles/5729/" target="_blank" >https://peerj.com/articles/5729/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.7717/peerj.5729" target="_blank" >10.7717/peerj.5729</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional value of several commercially important river fish species from the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Proximate and fatty acid (FA) composition of seven freshwater fish species from the Czech Republic were examined. Moreover, the index of atherogenicity (IA) and the index of thrombogenicity (IT) were calculated from the obtained data. These two indices along with the total content of the essential n-3 FAs, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) as well as the ratio of n-6/n3 FAs, provide good indicators for the nutritional value of the fish. The species had been selected owing to the limited amount of information about their nutritional composition available. Furthermore, they are not typically subject to aquaculture, being almost exclusively obtained by angling. The protein content was relatively stable in all species (17.1 +/- 1.55 to 19.2 +/- 2.20 g/100 g). The content of carbohydrates ranged from 0.02 +/- 0.1 to 0.99 +/- 0.0 g/100 g and ash from 1.08 +/- 0.20 to 2.54 +/- 1.57 g/100 g. As expected, a high variability was observed in the fat content (0.74 +/- 0.04 to 4.04 +/- 0.81 g/100 g) and the FA composition, as well as the contents of EPA and DHA. IA and IT were close to the values stated for the Eskimo diet, indicating a high nutritional value with a positive effect for human health.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of several commercially important river fish species from the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Proximate and fatty acid (FA) composition of seven freshwater fish species from the Czech Republic were examined. Moreover, the index of atherogenicity (IA) and the index of thrombogenicity (IT) were calculated from the obtained data. These two indices along with the total content of the essential n-3 FAs, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) as well as the ratio of n-6/n3 FAs, provide good indicators for the nutritional value of the fish. The species had been selected owing to the limited amount of information about their nutritional composition available. Furthermore, they are not typically subject to aquaculture, being almost exclusively obtained by angling. The protein content was relatively stable in all species (17.1 +/- 1.55 to 19.2 +/- 2.20 g/100 g). The content of carbohydrates ranged from 0.02 +/- 0.1 to 0.99 +/- 0.0 g/100 g and ash from 1.08 +/- 0.20 to 2.54 +/- 1.57 g/100 g. As expected, a high variability was observed in the fat content (0.74 +/- 0.04 to 4.04 +/- 0.81 g/100 g) and the FA composition, as well as the contents of EPA and DHA. IA and IT were close to the values stated for the Eskimo diet, indicating a high nutritional value with a positive effect for human health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    PeerJ

  • ISSN

    2167-8359

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10/2018

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000447218800006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85055081642