Vliv čtyř přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených kapřích (Cyprinus carpio) paštik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F18%3A43900603" target="_blank" >RIV/60076658:12520/18:43900603 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv čtyř přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených kapřích (Cyprinus carpio) paštik
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie ukazuje, že tři přírodní aditiva: brusinka, česnek a cibulový extrakt mohou účinně potlačovat oxidaci lipidů, zpomalit chemické změny v kapřích paštikách, pozastavit růst mikroorganismů, zlepšit barvu a ostatní senzorické vlastnosti paštiky (kromě cibulového extraktu) a prodloužit tak skladovatelnost kapřích paštik během skladování v lednici a zvýšit jejich nutriční hodnotu. Paštika s cibulovým extraktem, jakožto nově testovaným produktem, vykazovala během skladování nejnižší růst mikroorganismů, nejnižší hodnotu malondialdehydu a obsahuje nutričně velice cenné antioxidanty, ale v případě senzorického hodnocení měla tato skupina, kromě hodnocení barvy, nejhorší výsledky. Cibulový extrakt tedy není vhodným přídavkem do kapřích paštik, ale s ohledem na jeho pozitivní antioxidační a antimikrobiální účinky by mohl být použit v jiných výrobcích. V této metodice jsme také shrnuli a optimalizovali výrobu různých druhů kapří paštiky a v budoucnu bychom mohli na trh přinést česnekovou kapří paštiku jako nový produkt.
Název v anglickém jazyce
Influence of four natural additives on prolonged shelf life of chilled pate of carp (Cyprinus carpio)
Popis výsledku anglicky
This study shows that three natural additives: cranberry, garlic and onion extract can effectively suppress lipid oxidation, can slow chemical changes in carp pates, minimalizme the growth of microorganisms and improve color and other sensory properties of the pate (except onion extract). This can extend the shelf life of carp pates during storage in the refrigerator and increase their nutritional value. The onion extract pate, as a newly tested product, showed the lowest microorganisms growth, the lowest malondialdehyde value during storage and contains nutritionally valuable antioxidants, but in the case of sensory evaluation, this group had the worst results in addition to color evaluation. Thus, the onion extract is not a suitable supplement to carp pate, but could be used in other products due to its positive antioxidant and antimicrobial effects. Moreover, in this study, we have summarized and optimized the production of different types of carp pates and we could bring garlic pate ,as a new product, to the market in the future.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
paštiky
Číselná identifikace
Smlouva o ověření a uplatnění technologie č. 1/T/2018
Technické parametry
Nově získané poznatky je možné přímo využít pro výrobu a prodej senzoricky velice dobře hodnocené česnekové paštiky a tím lze rozšířit nabídku rybích paštik. Antioxidační a antibakteriální účinky nově testovaných aditiv z této studie lze dále uplatnit při vývoji a využití nových druhů nejen rybích výrobků, ke zvýšení jejich nutričních hodnot a prodloužení skladovatelnosti. Smlouva o uplatnění technologie s firmou Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s., Boženy Němcové 791/IV, 50351 Chlumec nad Cidlinou; IČO 48173193; byla uzavřena dne 15.11.2018
Ekonomické parametry
Podle tab. 1 jsou náklady na výrobu všech druhů paštik srovnatelné, takže je zřejmé, že v tomto případě nejde o přímou finanční úsporu, ale pro uživatele technologie může být přínosem zlepšení konkurenceschopnosti na trhu rozšířením spektra kapřích paštik o nové druhy (česnek) a zvýšením atraktivity rybích paštik. V případě cibulového extraktu, kdy jde o výrobek z odpadního produktu, je možné jeho využitím snížit náklady na jeho likvidaci a zároveň podle výsledků technologie má toto aditivum potenciál ke zvýšení skladovatelnosti konečných výrobků. Je nutné vzít v úvahu také zvýšení jejich nutriční hodnoty a zjednodušení logistiky. Paštika KLASIK Paštika BRUSINKA Paštika ČESNEK Cena za paštiku (Kč) 8,53 7,60 8,38 Cena za brusinky (Kč) - 0,72 - Cena za česnek (Kč) - - 0,1 Cena celkem (Kč) 8,53 8,32 8,48 Tab. 1. Ceny surovin na výrobu 55 g kapřích paštik.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60076658
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—