VYUŽITÍ ROSTLINNÝCH EXTRAKTŮ VE VÝROBĚ MASNÝCH VÝROBKŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43916084" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43916084 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VYUŽITÍ ROSTLINNÝCH EXTRAKTŮ VE VÝROBĚ MASNÝCH VÝROBKŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Při výrobě masných výrobků jsou využívány přídatné látky s různou technologickou funkcí, například barviv, antioxidantů a konzervantů. Konvenčně používané přídatné látky mají řadu nesporných výhod a jsou v mnohých případech jen obtížně nahraditelné, nicméně jejich použití je často negativně přijímáno spotřebiteli. V posledních letech je především z tohoto důvodu kladen důraz na využití barviv, antimikrobiálních a antioxidačních látek z přírodních zdrojů. Mezi pozitivně hodnocené zdroje přírodních látek využitelných v masné výrobě patří například česnek, rozmarýn, tymián, čajovník aj. V této práci byl hodnocen vliv přídavku preparátů z révy vinné a aceroly (malpígie) na údržnost a vybrané technologické a organoleptické vlastnosti. Během tří sérií pokusů uskutečněných na laboratorních a poloprovozních vzorcích tepelně opracovaných masných výrobků byla hodnocena barva v průběhu skladování, míra oxidace lipidů a u výrobků byly analyzovány na senzorické vlastnosti. Z výsledků je patrné, že přídavek preparátů z révy vinné a aceroly mírně pozměnil organoleptické vlastnosti výrobků. Přídavky preparátů mírně zlepšily oxidační stabilitu výrobků. Přídavek aceroly navíc stabilizoval červenou barvu výrobků. Ostatní hodnocené parametry výrobků byly srovnatelné se standardem.
Název v anglickém jazyce
Use of natural extracts in meat production
Popis výsledku anglicky
In the production of meat products are used additives with different technological function, such as colorants, antioxidants and preservatives. Conventionally used additives have a number undeniable advantages and are in many cases difficult to replace, however their use is often negatively accepted by consumers. In recent years, there is a emphasis on the use of colorants, antimicrobial and antioxidant substances from natural sources. Among the positive evaluated sources of natural substances usable in meat production include, for example, garlic, rosemary, thyme, teaspoon, etc. In this study, we evaluated the influence of the addition of extracts from wine and acerola (malpigia) on the key technological and organoleptic properties. During three series, the experiments were carried out on laboratory and semi-operational samples of heat-treated meat products. We measured color, lipid oxidation and the meat products were subjected to sensory analysis. The results showed that the addition of wine and acerola extracts slightly altered the organoleptic characteristics of the products. Additions of extracts slightly improved oxidative stability products. Addition of acerola additionally stabilized the red color of the products. Other evaluated parameters products were comparable to the standard.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"167 "- 171
Název nakladatele
VŠCHT + VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—