Vliv vybraných přírodních látek na kvalitu masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913650" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913650 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných přírodních látek na kvalitu masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Nedůvěra k přídatným látkám v masných výrobcích vede k hledání jejich „přírodních“ náhrad. Zkoušejí se rostlinné extrakty a produkty fermentace, které mohou sloužit jako antioxidanty či antimikrobní látky a přispívat k bezpečnosti výrobků i zachování či zlepšení jejich technologických i organoleptických vlastností a zejména údržnosti. Badatelé zkoušeli plodiny pro nás více či méně exotické, většinou vždy takové, které v jejich místě jsou běžné. Jednou z nich je i chmel a preparáty z něj vyrobené, které byly vyzkoušeny v některých potravinách.
Název v anglickém jazyce
Effect of natural substances on the quality of meat products
Popis výsledku anglicky
In response to recent demands for the wider usage of natural compounds in food industry, we decided to investigate the effect hop (Humulus lupulus) on the quality of meat products. The samples of heat-treated meat products from the laboratory and meat industry were tested using different additions of hop granulate and extract. The following technological properties were measured: color (reflective spectrophotometry), lipid oxidation (TBARS) and texture (Warner-Bratzler shear force test). The meat products were also sensorially analysed. Our results suggest that hop can positively affect the oxidative stability and organoleptic properties of the final product.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
HYGIENA ALIMENTORUM XXXVIII - BEZPEČNOSŤ MÄSA A MÄSOVÝCH VÝROBKOV V HĽADANÍ TRADIČNEJ KVALITY
ISBN
978-80-8077-534-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
205-209
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské pleso
Datum konání akce
17. 5. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—