Využití chmele v masné výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43913604" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43913604 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití chmele v masné výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
V souvislosti se současnými požadavky na širší použití přírodních látek v potravinách byl studován vliv chmele (Humulus lupulus) na jakost masných výrobků. Různé přídavky chmelových extraktů byly v průmyslových podmínkách vyzkoušeny do tepelně opracovaných masných výrobků. Byly hodnoceny technologické vlastnosti: barva (reflexní spektrofotometrie), pH, aktivita vody, oxidace lipidů (thiobarbiturové číslo) a textura (síla ve střihu podle Warnera a Bratzlera). Masné výrobky byly podrobeny i senzorické analýze. Ze získaných výsledků vyplývá, že chmelové přípravky mohou mít pozitivní vliv na antioxidační stabilitu a organoleptické vlastnosti finálního výrobku.
Název v anglickém jazyce
Use of hop in meat production
Popis výsledku anglicky
In response to recent demands for the wider usage of natural compounds in food industry, the effect of hop (Humulus lupulus) on the quality of meat products was investigated. The samples of heat-treated meat products from the meat industry were tested using different additions of hop extract. The following technological properties were measured: colour (reflective spectrophotometry), pH, water activity, lipid oxidation (TBARS) and texture (Warner-Bratzler shear force test). The meat products were also sensorially analysed. Results suggest that hop can positively affect the oxidative stability and organoleptic properties of the final product.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
27-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—