Kvalita šunky po přídavku antioxidantů extrahovaných z rozmarýnu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019994" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019994 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita šunky po přídavku antioxidantů extrahovaných z rozmarýnu.
Popis výsledku v původním jazyce
Pomocí analýzy obrazu a thiobarbiturového čísla byly sledovány změny kvality šunek. Přídavek aditivních barviv má vliv na průběh barevných změn v šunce při skladování, hodnoty TBA čísla jsou nejnižší u vzorků s košenilou. Rozmarýnový extrakt měl vliv spíše prooxidační, a to jak na změnu barvy, tak na rychlost oxidace tuků. Jeho použití do tohoto typu masných výrobků vyžaduje další detailní studium, zejména je třeba nalézt vhodné dávkování.
Název v anglickém jazyce
The effect of natural antioxidants from rosemary on quality of cooked ham
Popis výsledku anglicky
The quality of cooked ham was evaluated by means of a video image analysis and determination of thiobarbituric acid value (TBA). The addition of colorants has an effect on development of colour changes in ham during storage. The TBA values were the lowest for the samples with addition of cochineal. Rosemary extract had rather pro-oxidative effect both on colour changes and rate of lipids oxidation. It is necessary to find an acceptable dosage of this antioxidant in meat products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z XXXIX.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Nového Města na Moravě
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—