Efekt přírodních antioxidantů z rozmarýnu na na kvalitu dušené šunky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019992" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019992 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Efekt přírodních antioxidantů z rozmarýnu na na kvalitu dušené šunky
Popis výsledku v původním jazyce
Byly sledovány některé faktory ovlivňující barvu a oxidaci šunek. Barva byla hodnocena pomocí reflekční spektrofotometrie a analýzy obrazu. Byl zjišťován také podíl nitroxymyochromu. Oxidace lipidů byla hodnocena pomocí thiobarbiturového čísla. Barviva košenila, Arpink red a lykopen měly vliv na odstín barvy šunek bez významného vlivu na oxidaci lipidů. Použití rozmarýnového extraktu mělo spíše prooxidační účinek.
Název v anglickém jazyce
The effect of natural antioxidants from rosemary on quality of cooked ham
Popis výsledku anglicky
Several factors influencing on the colour and the oxidation component of ham were studied. Colour was evaluated using reflectance spectrophotometry and video image analysis, nitroxymyochrom ratio was evaluated too. Lipid oxidation was characterised by TBAR. The colorants cochineal, Arpink red and lycopen influenced the hue of ham without significant effect on oxidation. Use of rosemary extract has rather prooxidative effect ? the details need further investigation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum, Štrbské Pleso
ISBN
978-80-7148-059-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Štátná vetrerinárna a potavinová správa SR
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
7. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—