Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Culture System on Proximate Composition and Amino and Fatty Acid Profiles of Peled Coregonus peled Fillets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F19%3A43899475" target="_blank" >RIV/60076658:12520/19:43899475 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10498850.2019.1665605" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10498850.2019.1665605</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10498850.2019.1665605" target="_blank" >10.1080/10498850.2019.1665605</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Culture System on Proximate Composition and Amino and Fatty Acid Profiles of Peled Coregonus peled Fillets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Proximate composition and amino and fatty acid profiles of peled fillets of both sexes reared in a pond-based system (PS) and intensively cultured in a recirculating aquaculture system (RS) were compared. Significantly higher values of dry matter, fat, and caloric value were found in RS fish, irrespective of sex. Fish from the PS group showed a higher percentage of saturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids (PUFA) than those of the RS group. Percentages of n-3 PUFA were lower in the RS group compared to the PS group, while percentages of n-6 PUFA were higher in RS, irrespective of sex. The ratio of n-3:n-6 PUFA was significantly higher for the RS group. Fillets of the PS group showed significantly higher EPA and DHA percentages compared to RS fish. Significant differences were found in amino acid profile, with the PS group showing higher content, especially of serine, glutamic acid, methionine, leucine, and lysine.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Culture System on Proximate Composition and Amino and Fatty Acid Profiles of Peled Coregonus peled Fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Proximate composition and amino and fatty acid profiles of peled fillets of both sexes reared in a pond-based system (PS) and intensively cultured in a recirculating aquaculture system (RS) were compared. Significantly higher values of dry matter, fat, and caloric value were found in RS fish, irrespective of sex. Fish from the PS group showed a higher percentage of saturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids (PUFA) than those of the RS group. Percentages of n-3 PUFA were lower in the RS group compared to the PS group, while percentages of n-6 PUFA were higher in RS, irrespective of sex. The ratio of n-3:n-6 PUFA was significantly higher for the RS group. Fillets of the PS group showed significantly higher EPA and DHA percentages compared to RS fish. Significant differences were found in amino acid profile, with the PS group showing higher content, especially of serine, glutamic acid, methionine, leucine, and lysine.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Aquatic Food Product Technology

  • ISSN

    1049-8850

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    933-943

  • Kód UT WoS článku

    000486914300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85074256902