Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hydroxytyrosol Attenuates Hepatic Fat Accumulation via Activating Mitochondrial Biogenesis and Autophagy through the AMPK Pathway

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F20%3A43901015" target="_blank" >RIV/60076658:12520/20:43901015 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1021/acs.jafc.0c03310" target="_blank" >https://doi.org/10.1021/acs.jafc.0c03310</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c03310" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.0c03310</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hydroxytyrosol Attenuates Hepatic Fat Accumulation via Activating Mitochondrial Biogenesis and Autophagy through the AMPK Pathway

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Two experiments were carried out to examine the impacts of hydroxytyrosol (HT) on lipid metabolism and mitochondrial function in Megalobrama amblycephala. Triplicate groups of fish were fed four test diets: (1) low-fat diet (LFD, 5% fat), (2) high-fat diet (HFD, 15% fat), (3) LFD + 100 mg/kg HT (LFD + HT), and (4) HFD + 100 mg/kg HT (HFD + HT) (in vivo). Hepatocytes from the same batch were exposed to three media including L-15 medium (L15), oleic acid (OA) medium [L15 + 400 mu M OA], and OA + HT medium [L15 + 400 mu M OA + 10 mu M HT] to explore the roles of HT in mitochondrial function (in vitro). Fish fed HFD had excessive fat deposition in the liver, and HT inclusion in the HFD decreased hepatic fat deposition. Transmission electron microscopy revealed that the HFD triggers loss of cristae and metrical density and hydropic changes in mitochondria and that HT supplementation attenuates the ultrastructural alterations of mitochondria. The in vitro test showed that HT decreases fat deposition in hepatocytes, suppresses the reactive oxygen species formation, and facilitates the expression of phospho-AMPK protein and the genes involved in mitochondria biogenesis (PGC-1, NRF-1, TFAM) and autophagy (PINK1, Mul1, Atg5). These findings suggest the lipid-lowering effect of HT mediated by activation of mitochondrial biogenesis and autophagy through the AMPK pathway.

  • Název v anglickém jazyce

    Hydroxytyrosol Attenuates Hepatic Fat Accumulation via Activating Mitochondrial Biogenesis and Autophagy through the AMPK Pathway

  • Popis výsledku anglicky

    Two experiments were carried out to examine the impacts of hydroxytyrosol (HT) on lipid metabolism and mitochondrial function in Megalobrama amblycephala. Triplicate groups of fish were fed four test diets: (1) low-fat diet (LFD, 5% fat), (2) high-fat diet (HFD, 15% fat), (3) LFD + 100 mg/kg HT (LFD + HT), and (4) HFD + 100 mg/kg HT (HFD + HT) (in vivo). Hepatocytes from the same batch were exposed to three media including L-15 medium (L15), oleic acid (OA) medium [L15 + 400 mu M OA], and OA + HT medium [L15 + 400 mu M OA + 10 mu M HT] to explore the roles of HT in mitochondrial function (in vitro). Fish fed HFD had excessive fat deposition in the liver, and HT inclusion in the HFD decreased hepatic fat deposition. Transmission electron microscopy revealed that the HFD triggers loss of cristae and metrical density and hydropic changes in mitochondria and that HT supplementation attenuates the ultrastructural alterations of mitochondria. The in vitro test showed that HT decreases fat deposition in hepatocytes, suppresses the reactive oxygen species formation, and facilitates the expression of phospho-AMPK protein and the genes involved in mitochondria biogenesis (PGC-1, NRF-1, TFAM) and autophagy (PINK1, Mul1, Atg5). These findings suggest the lipid-lowering effect of HT mediated by activation of mitochondrial biogenesis and autophagy through the AMPK pathway.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018099" target="_blank" >LM2018099: Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    35

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    9377-9386

  • Kód UT WoS článku

    000569284100010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85090249927