Použití lineární regrese pro odhad obsahu stravitelných bílkovin a využitelných aminokyselin ve složkách krmiv a krmných směsích pro ryby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008870" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008870 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The use of linear regression to predict digestible protein and available amino acid contents of feed ingredients and diets for fish
Popis výsledku v původním jazyce
An aquatic environment and unique biological characteristics complicate the determination of apparent digestible protein (ADP) and apparent available amino acid (AAAA) contents of feed ingredients and diets for fish. This urges for alternative methods ofcalculation, such as prediction from dietary chemical composition. Analysis of 617 means from 69 studies, which evaluated the protein digestibility of 73 feed ingredients with 35 fish species, revealed a linear relationship (ADP=-10.0731+0.8942 CP, R2=0.9462) between dietary crude protein (CP; g/kg dry weight) and ADP (g/kg dry weight) contents. In compound diets (n=831, 170 studies, 49 fish species) this relation was described by ADP=-51.4001+0.9872 CP (R2=0.8632). Validation of the above with valuesfrom independent studies presented a high degree of agreement (R2>0.8000; meanprediction error <0.1100) between predicted and determined values. AAAA profiles in feed ingredients and compound diets, expressed as g/kg dry weight, are predi
Název v anglickém jazyce
The use of linear regression to predict digestible protein and available amino acid contents of feed ingredients and diets for fish
Popis výsledku anglicky
An aquatic environment and unique biological characteristics complicate the determination of apparent digestible protein (ADP) and apparent available amino acid (AAAA) contents of feed ingredients and diets for fish. This urges for alternative methods ofcalculation, such as prediction from dietary chemical composition. Analysis of 617 means from 69 studies, which evaluated the protein digestibility of 73 feed ingredients with 35 fish species, revealed a linear relationship (ADP=-10.0731+0.8942 CP, R2=0.9462) between dietary crude protein (CP; g/kg dry weight) and ADP (g/kg dry weight) contents. In compound diets (n=831, 170 studies, 49 fish species) this relation was described by ADP=-51.4001+0.9872 CP (R2=0.8632). Validation of the above with valuesfrom independent studies presented a high degree of agreement (R2>0.8000; meanprediction error <0.1100) between predicted and determined values. AAAA profiles in feed ingredients and compound diets, expressed as g/kg dry weight, are predi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Aquaculture
ISSN
0044-8486
e-ISSN
—
Svazek periodika
278
Číslo periodika v rámci svazku
1-4
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000257004800020
EID výsledku v databázi Scopus
—