Linear models to predict the digestible lipid content of fish diets
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F09%3A00010326" target="_blank" >RIV/60076658:12520/09:00010326 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Linear models to predict the digestible lipid content of fish diets
Popis výsledku v původním jazyce
Values for the digestible contents of nutrients in diets and feed ingredients are of utmost importance in nutritional strategies for fish. Prediction from dietary composition would eliminate lengthy, tedious and demanding digestibility experiments with fish. Apparent digestible lipid (DL) content [range 7.6-353.4 g kg(-1) dry matter (DM)] in compound diets can be predicted with high accuracy (n = 610; studies =127; fish species = 34; R-2 = 0.9515; RMSE = 16.9504) from dietary crude lipid (CL) content (range 12.0-388.7 g kg(-1) DM) by the linear regression equation DL =-2.7303 + 0.9123 CL. Validation of this equation against 65 values from 15 independent studies presented R-2 and mean prediction error (MPE) values of 0.9947 and 0.0671, respectively. Thecorresponding equation for 37 individual feed ingredients evaluated in 24 studies with 18 fish species (n = 180) was found to be DL = -1.5824 + 0.8654 CL (R-2 = 0.9717; RMSE = 8.3765). However, validation of the latter is currently hampe
Název v anglickém jazyce
Linear models to predict the digestible lipid content of fish diets
Popis výsledku anglicky
Values for the digestible contents of nutrients in diets and feed ingredients are of utmost importance in nutritional strategies for fish. Prediction from dietary composition would eliminate lengthy, tedious and demanding digestibility experiments with fish. Apparent digestible lipid (DL) content [range 7.6-353.4 g kg(-1) dry matter (DM)] in compound diets can be predicted with high accuracy (n = 610; studies =127; fish species = 34; R-2 = 0.9515; RMSE = 16.9504) from dietary crude lipid (CL) content (range 12.0-388.7 g kg(-1) DM) by the linear regression equation DL =-2.7303 + 0.9123 CL. Validation of this equation against 65 values from 15 independent studies presented R-2 and mean prediction error (MPE) values of 0.9947 and 0.0671, respectively. Thecorresponding equation for 37 individual feed ingredients evaluated in 24 studies with 18 fish species (n = 180) was found to be DL = -1.5824 + 0.8654 CL (R-2 = 0.9717; RMSE = 8.3765). However, validation of the latter is currently hampe
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Aquaculture nutrition
ISSN
1353-5773
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269537800011
EID výsledku v databázi Scopus
—