Prediction of digestible protein and lipid contents of crustacean feeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F10%3A00011449" target="_blank" >RIV/60076658:12520/10:00011449 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Prediction of digestible protein and lipid contents of crustacean feeds
Popis výsledku v původním jazyce
Due to distinctive feeding habits and digestive physiology determination of nutrient digestibility is more demanding with crustacean than fish species A study was conducted to validate the use of linear prediction equations established with fish speciesto predict apparent digestible protein (ADP) and lipid (DL) contents [g kg(-1) dry matter (DM)] of feed ingredients (ADP = -10 0731 + 0 8942 CP, DL = -1 5824 + 0 8654 CL) and compound diets (ADP = -51 4001 + 0 9872 CP DL = -2 7303 + 0 9123 CL) from dietary crude protein (CP) and lipid (CL) contents for crustaceans (shrimp, lobster crab) Observed values (n = 91) obtained in 17 studies which evaluated CP digestibility of 26 feed ingredients for eight crustacean species, presented a linear relationship (R-2 = 0 9213 RMSE = 54 1245) with predicted values Predicted values overestimated observed values with a mean prediction error (MPE) of 0 1315 However observed DL values of 17 feed ingredients (11 = 31, studies = 5, species = 5) were overes
Název v anglickém jazyce
Prediction of digestible protein and lipid contents of crustacean feeds
Popis výsledku anglicky
Due to distinctive feeding habits and digestive physiology determination of nutrient digestibility is more demanding with crustacean than fish species A study was conducted to validate the use of linear prediction equations established with fish speciesto predict apparent digestible protein (ADP) and lipid (DL) contents [g kg(-1) dry matter (DM)] of feed ingredients (ADP = -10 0731 + 0 8942 CP, DL = -1 5824 + 0 8654 CL) and compound diets (ADP = -51 4001 + 0 9872 CP DL = -2 7303 + 0 9123 CL) from dietary crude protein (CP) and lipid (CL) contents for crustaceans (shrimp, lobster crab) Observed values (n = 91) obtained in 17 studies which evaluated CP digestibility of 26 feed ingredients for eight crustacean species, presented a linear relationship (R-2 = 0 9213 RMSE = 54 1245) with predicted values Predicted values overestimated observed values with a mean prediction error (MPE) of 0 1315 However observed DL values of 17 feed ingredients (11 = 31, studies = 5, species = 5) were overes
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Aquaculture nutrition
ISSN
1353-5773
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000284516500001
EID výsledku v databázi Scopus
—