Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přídavek sezaminu zvyšuje hladinu dokosahexaenové kyseliny (DHA) v bílé svalovině pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) krmeného dietou obsahující rostlinný olej s vysokým obsahem alfa-linolenové kyseliny (ALA): Metabolické procesy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F08%3A00008923" target="_blank" >RIV/60076658:12610/08:00008923 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sesamin Supplementation Increases White Muscle Docosahexaenoic Acid (DHA) Levels in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fed High Alpha-Linolenic Acid (ALA) Containing Vegetable Oil: Metabolic Actions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of including an equi-mixture of sesamin and episesamin in fish diets based on vegetable oils of different fatty acid composition were examined. Sesamin/episesamin (hereafter named sesamin) was included at 0.58 g/100 g diet. The oil used in the feed was either a mixture of linseed and sunflower oils (6:4, by vol) or 100% linseed oil. Addition of sesamin increased the percentages of docosahexaenoic acid (DHA) in white muscle phospholipid and triacylglycerol fraction by up to 37% but the fattyacids in red muscle and liver were not affected. The expression of the peroxisome proliferator-activated receptor PPARa was significantly down regulated in the liver of the fish fed sesamin and mixed oil diet (P0.05). Sesamin and episesamin were detectedin liver and muscle tissues of the fish that had been fed sesamin. Fish fed sesamin had elevated levels of total cytochrome P450 (CYP) enzymes and EROD activity in the liver, indicating an induction of CYP1A in this tissue. Our conclusio

  • Název v anglickém jazyce

    Sesamin Supplementation Increases White Muscle Docosahexaenoic Acid (DHA) Levels in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fed High Alpha-Linolenic Acid (ALA) Containing Vegetable Oil: Metabolic Actions

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of including an equi-mixture of sesamin and episesamin in fish diets based on vegetable oils of different fatty acid composition were examined. Sesamin/episesamin (hereafter named sesamin) was included at 0.58 g/100 g diet. The oil used in the feed was either a mixture of linseed and sunflower oils (6:4, by vol) or 100% linseed oil. Addition of sesamin increased the percentages of docosahexaenoic acid (DHA) in white muscle phospholipid and triacylglycerol fraction by up to 37% but the fattyacids in red muscle and liver were not affected. The expression of the peroxisome proliferator-activated receptor PPARa was significantly down regulated in the liver of the fish fed sesamin and mixed oil diet (P0.05). Sesamin and episesamin were detectedin liver and muscle tissues of the fish that had been fed sesamin. Fish fed sesamin had elevated levels of total cytochrome P450 (CYP) enzymes and EROD activity in the liver, indicating an induction of CYP1A in this tissue. Our conclusio

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Lipids

  • ISSN

    0024-4201

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000260526200002

  • EID výsledku v databázi Scopus