Uplatnění biologických vlivů při hodnocení prasat podle SEUROP systému v České republice.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004422" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004422 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/02:00014392
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uplatnění biologických vlivů při hodnocení prasat podle SEUROP systému v České republice.
Popis výsledku v původním jazyce
Při diferenci v cenovém ohodnocení jatečných prasat se z biologických faktorů kromě hlavního z nich, tj. podílu svaloviny v jatečném těle, významně uplatňuje i porážková hmotnost zvířete. S ohledem na získání informací o uplatnění těchto faktorů při rozvíjejícím se uplatňování SEUROP - systému při hodnocení jatečných prasat v České republice byl sledován soubor 16 378 jatečných prasat z běžné produkce. Podíl svaloviny byl stanoven přístrojem FOM a porážková hmotnost přepočtem z hmotnosti jatečného těla.Průměrný údaj u prvého ukazatele představoval hodnotu 55,48 # 0,033 % a u druhého z nich hodnotu 112,7 # 0,115 kg. Ve sledovaném souboru zapadala do rozmezí hmotností jatečných těl požadovaných při tomto způsobu hodnocení, tj. od 60,0 do 120,0 kg, většina zvířat (98,5 %). Rovněž podíl svaloviny byl s ohledem na toto hodnocení příznivý. Přes 90 % všech jatečných těl vykázalo podíl svaloviny nad 50 %, což se pohybuje v lépe hodnocené polovině základní stupnice SEUROP - systému. Na základě
Název v anglickém jazyce
Biological effects influencing the pig evaluation according to the SEUROP system in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The main biological factor influencing the prize differences of pig carcasses is lean meat proportion. Another factor of great importance is live weight at slaughter. To obtain information about these factors in relationship with the currently developingapplication of the SEUROP system of pig carcass classification, the records of 16,378 finished pigs from common fattening operations in the Czech Republic were analyzed. Lean meat proportions were determined using the FOM device and slaughter weights were calculated from the respective carcass weights. The observed average lean proportion and the average slaughter weight were 55.48 # 0.033 % and 112.7 # 0.115 kg, respectively. Most carcasses (98.5 %) were included into the weight range required for this type of classification, i.e. from 60.0 to 120.0 kg. The results of classification based on lean proportion were also satisfyIng. In more than 90 % of carcasses the lean proportion exceeded 50 % which corresponds with the above average c
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1231" target="_blank" >QC1231: Objektivní klasifikace jatečných těl prasat, skotu a ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for animal sciences.
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
61-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—